Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
Wino Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG Bolla
Kraj: Włochy Veneto
Rodzaj: Wina musujące
Kategoria: Prosecco Glera
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11%
Słomkowożółty kolor, lśni we flecie dzięki drobnym i trwałym bąbelkom. Nos uwalnia nuty białych kwiatów i owoców cytrusowych, które przygotowują na świeży, pikantny smak, ale nie rezygnują z dobrej miękkości, dzięki czemu picie jest prawdziwą przyjemnością. Bohater w happy hours, dobrze komponuje się z niesezonowanymi serami, smażoną rybą. Spróbuj z białą pizzą i mozzarella.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor jasno słomkowożółty, z delikatnym, utrzymującym się nalotem. Usta zapewniają dobrą kwasowość, która podkreśla aromatyczną świeżość wina. Przyjazne, wszechstronne wino, które dobrze komponuje się z nowoczesną, lekką kuchnią. Prosecco Superiore Brut Bolla jest produkowany z winogron Glera uprawianych w czcigodnym obszarze produkcyjnym Conegliano i Valdobbiadene, na wzgórzach o przewiewnym klimacie. W tych warunkach powstaje musujące wino o wspaniałym zapachu i oszałamiającym kwasowym kręgosłupie. Winogrona, z których produkuje się Prosecco Conegliano Valdobbiadene Bolla, są zbierane z niewielkim wyprzedzeniem, aby zachować zapach i kwasowość. Winogrona są natychmiast miękko miażdżone i tłoczone w celu wydobycia soku z wolnego wybiegu. Pierwsza fermentacja alkoholowa odbywa się w kontrolowanej temperaturze (16-18°C), aby uzyskać wino bazowe, które następnie refermentuje się w autoklawie. Dostajesz miłego, młodego i wszechstronnego Spumante , które z radością towarzyszy biesiadnym chwilom. Bolla nadal jest bohaterem z przyjemnym, nowoczesnym i eklektycznym winem musującym, bezwarunkowym odzwierciedleniem wielkiego terroir. Zestaw pagórkowatych łańcuchów między Conegliano i Valdobbiadene reprezentuje królestwo Glera, z którego uzyskuje się różne nominały Prosecco, które zdołały podbić rynek włoski i zagraniczny. Silne wahania temperatury, płytkie gleby i niskie zasoby wody pozwalają na produkcję winogron o dobrej zawartości cukru, kwaskowatych i aromatycznych, idealnych do wina musującego metodą Martinotti, która polega na refermentacji w autoklawie.
Bolla to nazwa, która ma swoje korzenie ponad 100 lat temu, kiedy została założona przez braci Bolla i która wraz z kolejnymi pokoleniami reprezentuje dziś firmę, która podkreśla serce Veronese terroir, wzmacniając szlachetne odmiany rodzime i międzynarodowe . Wszystko zaczęło się w 1883 roku, kiedy Abele Bolla, właściciel zajazdu „Al Gambero” i człowiek tysiąca inicjatyw, otworzył pierwszą winnicę w Soave, średniowiecznej wiosce na południowy wschód od Werony. Tu zaczyna się historia wielkiej włoskiej rodziny win, składającej się z wielu dzieci i wnuków, od początku kierującej się filozofią produkcji typową dla tych, którzy zawsze dążą do perfekcji. W 1930 roku Alberto Bolla, syn Abele, zbudował drugą winnicę, specjalizującą się w winifikacji czerwonych winogron, a także rozpoczyna produkcję win w Valpolicella. Jemu zawsze musi być zadedykowana „Vendemmia 1950”, pierwszy butelkowy rocznik Amarone, który oznacza wejście na rynek jednego z wielkich włoskich win. Terytoria, które zawsze były dopasowane do nazw Soave, Valpolicella i Bardolino, z ich unikalnymi cechami pedoklimatycznymi, wraz z duchem technicznej spójności, stanowią tajemnicę jakości win Bolla. Winiarnia, która żyje dzięki fachowej opiece i rodzinnym opowieściom, szanując starożytne tradycje, aby chronić tę autentyczność i niepowtarzalne smaki, które znajdują odzwierciedlenie w każdej butelce i każdym roczniku. Po sprzedaży części firmy Brown Forman w 1975 roku, co umocniło jej wizerunek na rynku amerykańskim, w 2006 roku winnicę kupiła Italian Wine Group, kontynuuje produkcję i posiada własną strukturę sprzedaży we Włoszech, nabywając 100% marki w 2009 roku. Z ponad 15 milionami butelek, piwnice Bolla mogą zaspokoić wszystkie gusta, dzięki różnym liniom produktów: „1883”, rok założenia firmy, który obejmuje Veronese DOC z rodzimymi i międzynarodowymi winoroślami, „Retrò”, która podkreśla styl i smak winifikacji z lat 60. i tak dalej aż do „Alta Gamma”, w której miejsce honorowe zarezerwowane jest dla cenionego Amarone della Valpolicella Classico Riserva „Le Origini”, wystawnego wina dla najbardziej ważne okazje.
Polecane produkty
Bepin de Eto Prosecco Spumante Brut
Marchese Antinori Cuvee Royale Franciacorta
- -40,00 zł
Montelvini Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
Ferrari Brut Trentino Fratelli Lunelli Ferrari
- -20,00 zł
2023-08-27
Prosecco najlepsze tego lata
Valdobiaddene Brut ma jasnozłoty kolor i jest stalowy, wytrawny i tonizujący z dużą ilością cierpkiej limonki, niedojrzałej brzoskwini i białych kwiatów. To dziarskie wino dobrze wykorzystuje swoje oznaczenie Brut z ciasnymi, pikantnymi perełkami i bardzo dostawa bezpośrednia lub natychmiastowa.