Clarendelle Rouge Haut Brion Bordeaux
Wino Clarendelle Rouge Haut Brion Bordeaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Clarendelle Rouge
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Bordeaux
Producent: Clarence Dillon Wines
Szczep: Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Merlot
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75L C3
Wino Clarendelle Rouge jest flagowym winem nowego projektu, który należy do rodziny Dillon, we władaniu której znajduje się również słynne Chateau Haut-Brion, jedno z win z tzw. "Wielkiej Piątki" Bordeaux. Prezentuje nowoczesny styl, nastawiony na bezpretensjonalność i przyjemność z picia i łatwość w odbiorze, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości. Taniny są jedwabiste, niezbyt przesadzone, dębina lekko w tle, zupełnie dyskretna. Dobrze zbudowane, dające wrażenie elegancji. Wspaniałe wino francuskie, choć nietradycyjne, to jednak zdecydowanie godne pochwały.
Notatki sommelier Bachus Wina
Ten Clarendelle Bordeaux jest godny swoich poprzedników, niezaprzeczalnie wykwintny rocznik. To czerwone wino ewokuje nie moc, ale raczej równowagę i elegancję. Charakter i subtelna struktura wina to efekt połączenia szczepów Bordeaux .
Wino ujawnia zrównoważone aromaty z nutą kwasowości. Odnajdujemy nuty dojrzałych czerwonych owoców, okrągłe i rześkie z lekkim aromatem lukrecji. Taniny są aksamitne i gładkie, a ich długość w ustach prowadzi do gęstego i świeżego finiszu.
Przy okazji: Założona w 2005 roku przez księcia Roberta Luksemburga, Clarendelle to inspirowana Haut-Brion rodzina win mieszanych wytwarzanych z tradycyjnych szczepów Bordeaux. Różnorodność mieszanek pozwala na uzyskanie win bardzo wysokiej jakości, które wyrażają wszystkie cechy rocznika.
2023-06-12
Wino Clarendelle Rouge Haut Brion Bordeaux
Czerwone bordoskie wino stanowiące bardziej wyobrażenie równowagi i elegancji niż dżemowatej koncentracji. Jego subtelny charakter i takaż struktura narodziły się w wyniku zestawienia ze sobą trzech tradycyjnych bordoskich odmian - merlota, caberneta sauvignon i franc - których jakość i cechy charakterystyczne za sprawą enologów z ekipy Domaine Clarence Dillon znalazły odzwierciedlenie w tym nadzwyczaj harmonijnym wine. W nosie zachwyca aromatami czerwonych owoców i czarnych porzeczek przemieszanymi z nutami fiołków. Na podniebieniu świetne połączenie taniczności i aksamitnej tekstury; relatywnie wysoka kwasowość przydaje winu świeżości, skutkując niejako przy okazji długim, czystym posmakiem.
Podawać do grillowanych mięs i warzyw, tart warzywnych, makaronów z sosami na bazie pomidorów, serów.