- -20,00 zł
Madeira Wine Medium Dry
- -20,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Madeira Wine DOP Medium DryVinho da Madeira
Kraj: Portugalia
Region: Madera
Apelacja: DOC Madeira
Producent: J. Faria & Filhos
Szczep: Tinta Negra Mole
Rodzaj: czerwone, półwytrawne
Beczka: 36 miesięcy
Pojemność: 0,5 l
Alkohol: 18%
Madera
Półwytrawne wzmacniane wino leżakowane w beczkach przez okres minimum 3 lat. Pełne i ciepłe na podniebieniu, ujawnia aromaty miodu, ziół, kwiatów, anyżu i szałwii. Gładka i krągła w smaku, o przyjemnym, średnio intensywnym finiszu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wszystkie wina Madeira powinny być przechowywane w pozycji pionowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i tuż poniżej temperatury pokojowej. Większość win Madera jest butelkowana, gotowa do wypicia i nie poprawia się z wiekiem. Vintage Madeira zmięknie w ciągu pierwszych dwóch lat po butelkowaniu i mają fascynującą zdolność do pozostawania w doskonałym stanie przez wiele lat, nawet przez wieki. Jeśli chodzi o delektowanie się Maderą, sugerujemy, aby style wytrawne i średnio wytrawne były podawane schłodzone (12°C), a średnio bogate i bogate – lekko schłodzone (16°C). Szkło jest ważne i sugerujemy, aby wino Miles Madeira było spożywane przy użyciu typowego kieliszka porto.
Wyspa Madera, pochodzenia wulkanicznego, została odkryta w 1419 roku przez portugalskiego kapitana João Gonçalves Zarco i jest archipelagiem składającym się z dwóch zamieszkałych wysp – Madery i Porto Santo – oraz dwóch małych niezamieszkanych wysepek Desertas i Selvagens. Położenie Madery na Atlantyku sprawiło, że stała się ważnym strategicznym portem zawinięcia, co doprowadziło do szybkiej ekspansji wina na wyspie, zwłaszcza w krajach takich jak Stany Zjednoczone Ameryki. Było tak popularne w USA, że w XVIII wieku wino z Madery stanowiło ponad 75% wszystkich win importowanych na ten rynek .
Idealna propozycja wina madera dla tych, którzy kochają intensywność i bogactwo trunku, ale nie przepadają za winami słodkimi. Jak zawsze wyśmienita, ciekawa i zdradliwa ;) Wino jest wręcz aksamitne w ustach. Można pić pić i dalej pić
Idealna propozycja dla osób, lubiących intensywność i bogactwo madery, ale nie przepadają za winami słodkimi. Jak zawsze wyśmienita, ciekawa i zdradliwa ;) Wino jest wręcz aksamitne w ustach.
Miła delikatna słodycz. Tak czuć słodycz mimo że wino półwytrawne, smakował dobrze jest delikatne
Półwytrawna madera skomponowana z odmiany Tinta Negra, produkowana za pomocą metody estufagem i leżakuje przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. W barwie jasnobrązowe, o aromatach rodzynek, orzechów laskowych, melasy i karmelu. W ustach złożone i dobrze zbudowane, o miękkiej teksturze z odrobiną słodyczy w posmaku. Sprawdzi się jako aperitif, do serów półtwardych typu gouda bądź rubin lub z dodatkiem kozieradki, do prażonych orzechów, wędzonych wędlin i konfitowanej nogi kaczki.
Miękka i soczysta, pełna gruszek, moreli i pieczonych smaków jabłek. Wykończenie pełnie maślane. Jako aperitif chce się więcej niż planujemy.
2024-02-28
Vinho da Madeira Meio Seco półwytrawna Madeira
Wino zaskoczyło mnie bardzo miło. Bogactwo smaków i aromatów, więc mogłam się nim delektować na każdym etapie spożywania:) Jest słodsze niż zwykle półwytrawne, gładkie. Jak dla mnie idealne na wieczór. Dodatkowym atutem jest korek wielokrotnego użytku.