Marqués De Moja Rosado Cava
Marqués De Moja Rosado Cava
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marqués De Moja Rosado
Kraj: Hiszpania
Region: Penedes
Apelacja: Conca de Barbera DO
Typ: różowe, musujące, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Z kieliszka wyskakują kwiatowe aromaty płatków róż, podkreślając aromaty poziomki, dojrzałej maliny i nutę cierpkości. W smaku pełne, wino z delikatnymi i drobnymi bąbelkami, które pienią się przy każdym łyku i sprawiają, że sięgasz po kolejny kieliszek.
Cava – wino musujące produkowane w Hiszpanii (region Penedés) z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen). Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Większość tych winogron przerabiano na spirytus gronowy przeznaczony na eksport. Jej sukces był taki, że Montblanc, otoczona górami stolica tego regionu, położona pomiędzy Tarragoną a Lleidą, miała w 1754 roku 54 destylarnie . Niektóre z dzisiejszych winnic, w tym Andreu's, nadal utrzymują stare podziemne piwnice fermentacyjne, które obecnie służą do starzenia i przechowywania butelek, z których wiele to Cava.
W pewnym stopniu wielowiekowa zależność od spirytusu winogronowego jest nadal obecna w przypadku wielu z około 650 hodowców wina Cava na tym obszarze . Osiemdziesiąt procent winogron Conca, zarządzanych częściowo przez jedną z trzech spółdzielni działających w regionie, przeznaczonych jest do produkcji tego wina musującego. W obliczu najniższych cen winogron Cava wielu producentów widzi, że ich przyszłość — a także teraźniejszość — zależy od stworzenia własnej tożsamości wokół Trepat , lokalnej odmiany produkującej świeże, pikantne czerwone wina z miękkimi taninami i umiarkowaną zawartością alkoholu. Trepat, odmiana wcześnie kiełkująca i późno dojrzewająca, była tradycyjnie przeznaczona do win różowych i Cavas, chociaż, jak zauważa Bernat Andreu, „na etykietach nie była nawet wymieniana, ponieważ uważano ją za gorszą odmianę”. Większość Trepatów rośnie na tapà , niezbyt żyznych glebach gliniastych, na wysokości od 300 do 800 metrów.Do czasu zasadzenia winorośli w górach Cerdanya w pobliżu Pirenejów winorośla Conca była najwyższa w Katalonii, mówi Joan Torrens, menadżerka spółdzielni Sarral , której członkowie kontrolują ponad 500 hektarów apelacji. Modernistyczna winiarnia, zbudowana w 1914 roku, produkuje dwa miliony butelek wina cava, z czego połowa to wina różowe pod marką DO Cava, z czego 70% trafia na eksport.
W tej chwili produkowane przez nich czerwone wino przeznaczone jest dla ich członków, chociaż sprzedają Trepat ze starych winogron do innych winnic i nadal produkują tradycyjne regionalne wino różowe , łatwe do picia i lekko musujące wino o niskiej zawartości alkoholu i intensywnej barwie. „Technologia pomogła zachować świeżość odmiany, ale aby wydobyć z Trepat to, co najlepsze, potrzebne są stare winorośle, przycinanie zieleni i regularna praca w winnicy”