Wino BLANDY’S VERDELHO 10 YEARS OLD Madeira

261,00 zł
Brutto
14 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Półwytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Blandy’s Verdelho 10 Years Old

 

Kraj: Portugalia

Region: Madera

Apelacja: DOC Madeira

Producent: Blandy’s

Szczepy: Verdelho

Rodzaj: Madera, półwytrawne, wzmacniane

Dojrzewanie: 10 lat beczka, dąb amerykański

Temperatura: 10–12°C

Pojemność: 0,5 lC4

 

Klasyczne wino wzmacniane z Madery o bogatym bukiecie złożonym z nut suszonych owoców i przypraw oraz aromatów pomarańczy. W ustach skoncentrowane i świeże, półwytrawne, o smaku wzbogaconym o słodko-gorzką nutę startej skórki pomarańczowej i długim posmaku egzotycznych owoców i przypraw. Podawać do przystawek z melona i szynki serrano, tostów z siekanymi grzybami lub policzków wieprzowych.

Notatki Sommelier Bachus Wina

 

Rodzina Blandy jest wyjątkowa, ponieważ jest jedyną rodziną ze wszystkich pierwotnych założycieli branży winiarskiej na Maderze, która nadal posiada i zarządza swoją pierwotną firmą winiarską. W całej swojej długiej historii rodzina odgrywała wiodącą rolę w rozwoju wina Madera. Nadal mieszkają i pracują na wyspie, zachowując tradycję sięgającą 1811 roku; 2 wieki doskonałej produkcji wina. Wino Madeira słynie z niezrównanej zdolności do starzenia. W Blandy's wina wciąż starzeją się od 1920 roku, a butelki pochodzą z końca XVIII wieku. Słyną również z tego, że po otwarciu zachowują świeżość (prawie w nieskończoność). Dzieje się tak dzięki wyjątkowemu procesowi dojrzewania, któremu podlega, oraz wysokiej kwasowości win, która nadaje im świeży, pikantny charakter. Wino Madeira jest naturalnie podgrzewane w starych beczkach dębowych przez subtropikalny klimat Madery. Proces ten powoduje karmelizację cukrów i koncentrację aromatów wina poprzez odparowanie (w pierwszych 4-5 latach traci się do 7% wina). Ponadto przedłużone starzenie w beczkach pozwala winom „oddychać” poprzez powolne wystawianie ich na działanie tlenu. To właśnie ciepło, kontakt tlenu i koncentracja wina dają klasyczne złożone smaki karmelu, toffi, bogatych suszonych owoców i nutę orzechów. Ta metoda produkcji została pierwotnie odkryta przypadkowo na pokładach żaglowców w XV i XVI wieku. Podczas jednej szczególnej podróży w obie strony do Indii odkryto, że beczki wina madera w ładowni statku znacznie poprawiły smak po czterokrotnym przekroczeniu równika. Przez wiele lat spedytorzy celowo poddawali wina działaniu tropików podczas tych długich podróży, aby wyprodukować wino w stylu Madery. Były znane jako „Vinho da roda” (wina w obie strony). Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym.

BLANDY’S VERDELHO 10 YEARS OLD Madeira - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2024-02-04

Madiera Blandys 10 lat

10-letni Malmsey w stylu non-vintage ma introspektywny bukiet o zapachu marmolady, fig i palonego cukru, który delikatnie rozwija się w kieliszku. Podniebienie jest bardzo dobrze zrównoważone, z lepkim posmakiem, który lakieruje usta. Kwasowość jest bardzo dobrze dobrana, co nadaje finiszu poczucie równowagi i napięcia, które starannie równoważy bogactwo i przedwczesność. To jest bardzo dobrze wykonane

Dodaj opinię

BLANDY’S VERDELHO 10 YEARS OLD Madeira

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 161 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Świetny wybór win z całego świata, wysoka kultura obsługi i doradztwa. Można zamawiać online, dostawy w ciągu 2 dni. Kupuję od kilku lat.
Edward Zieba
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka