Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata

Ilość

Minimalna ilość zamówienia tego produktu jest 12.

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata

 

Kraj: Włochy

Region: Toskania

Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino

Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo

Szczep: Sangiovese Grosso

Rodzaj: czerwone wytrawne

Dojrzewanie: 36 miesięcy, dąb slawoński

Temp. serwowania: 16–18°C

Pojemność: 0,75l C4

 

Fantastyczne toskańskie wino o bogatym, wielowarstwowym bukiecie, na który składają się nuty dojrzałych czerwonych i czarnych owoców przemieszane z niuansami różanymi. Usta świetnie zbudowane, harmonijne, doskonale zrównoważone, o bardzo długim, czystym posmaku. Podawać do jagnięciny, dziczyzny, dojrzewających serów.

Notatki Sommelier Bachus Wina

Jasny rubinowy kielich. Na nosie złożony i elegancki bukiet oraz profil, który rozszerza się i zmienia z minuty na minutę. Pierwszy nos wyrzeźbiony delikatnymi kwiatami i słodkimi przyprawami, następnie lekki owoc, odrobina imbiru oraz odrobina werbeny i mięty. Zaskakujący jest głos mineralny i nuty tytoniu na końcu. Smak ma klasę i napięcie: klasyczny, arystokratyczny, jednocześnie pełen wdzięku i surowości. Trójwymiarowe usta, które rozwijają się wraz z postępem, zachowując niepowtarzalną elegancję i osobowość. Wino na specjalne okazje, Brunello di Montalcino Biondi Santi pięknie łączy się z wyrafinowanymi przetworami mięsnymi, w tym pieczeń. Nie sposób nie cieszyć się nim nawet pod koniec posiłku w samotności. Wino symbol terytorium, regionu, a być może i całego kraju, „vintage” Brunello di Montalcino produkowane w Greppo kontynuuje, rok po roku, zbiory po zbiorach, reprezentując ikonę tradycji winiarskiej i perfekcji stylistycznej. Pochodzący z winnic historycznej posiadłości rodzinnej, które mają od 15 do 30 lat, jest to Brunello, który starzeje się ściśle przez 36 miesięcy tylko w dużych beczkach z dębu slavońskiego.

 

Żadna inna winnica we Włoszech nie jest tak ściśle związana z początkami, historią i całą ścieżką jej denominacji, jak Biondi Santi al Brunello di Montalcino. Historia, która ma swoje korzenie w XIX wieku, z pierwszymi testami winiarskimi Clemente Santi, tego, który większość swojego życia poświęcił na badanie Sangiovese i który widział swoje „wybrane czerwone wino” – w rzeczywistości Brunello – nagrodzone – na Wystawa Powszechna w Paryżu w 1865 r. Podróż, która od tamtego czasu nigdy się nie skończyła i która uświęciła winnicę jako niekwestionowanego lidera całego obszaru Ilcinese, przykład tradycji, na którą wszyscy do dziś spoglądają z podziwem. Wina, które co roku wychodzą z Tenuta Greppo, są w rzeczywistości do dziś uważane za jedne z najwspanialszych win na świecie, wzorce elegancji i długowieczności. Z roślinami, które w niektórych przypadkach przekraczają nawet osiemdziesiąt lat, Tenuta Greppo może teraz liczyć na powiększenie dwudziestu pięciu hektarów winorośli, na których można znaleźć tylko i wyłącznie rośliny Sangiovese grosso. Plony z hektara są bardzo niskie i wynoszą od 30 do 50 kwintali, przy rocznej produkcji rzadko przekraczającej 80 tysięcy butelek, w tym 10 tysięcy butelek Brunello di Montalcino Riserva, produkowane tylko w latach wyjątkowej jakości. Do piwnicy trafiają tylko winogrona pierwszego wyboru, pochodzące z winnic, które mają co najmniej dziesięć lat dla rocznika Brunello i z roślin powyżej dwudziestu pięciu lat dla Riserva. Następnie obróbka, która rozpoczyna się od odszypułkowania, po której następuje prasowanie i fermentacja, odbywa się w kadziach i betonowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. następnie prasowanie i fermentacja, przeprowadzane w kadziach i zbiornikach betonowych w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. następnie prasowanie i fermentacja, przeprowadzane w kadziach i zbiornikach betonowych w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. Kilka prostych kroków, na znak najbardziej surowej i podstawowej tradycji, dla Brunello, Biondi Santi, którego sekret znajduje się w swoich najdawniejszych początkach, przez wieki odnawiane z sezonu na sezon, w kierunku prestiżu i międzynarodowa sława, która dziś nie zna granic.

Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata - Opinie klientów

Dodaj opinię

Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 167 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski