Gringnolino d'Asti Limonte Braida
Gringnolino d'Asti Limonte Braida
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Limonte Grignolino dAsti DOC Piemont
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Grignolino DAsti DOC
Producent: Braida
Szczepy: 100% Grignolino
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alk. 13%
Grignolino jest jednym z historycznych i charakterystycznych winogron Piemontu, a jego wartość jest jeszcze większa dzięki ograniczonej produkcji. Zwykle sadzony w lekkich, luźnych glebach, Grignolino zawsze był identyfikowany z cechą finezji i lekkości. Jednak nasza nowa winnica ma glebę bogatą w glinę i muł (wzgórze bierze swoją nazwę od tej ostatniej w języku włoskim = limo), co nadaje mięsistej i świeżej wyższości smakowi. Olśniewający, czerwony granat z rubinowym odruchem. Intensywny nos róż, bardzo kwiatowy, nawet aromatyczny o zapachu czerwonych małych jagód. W ustach świeży ze słabym ciałem, intensywnym winnym aromatem róż i czerwonych jagód jak czereśnie, nutą migdałową migdałów, dobrą wytrwałością, zrównoważony, gotowy do picia. Wino stołowe, delikatne, dobrze nadaje się na przystawki, zupy i ryby.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Błyszczący granatowo-czerwony kolor z rubinowymi odcieniami. Jego zapach przywodzi na myśl kwiaty, zwłaszcza różę, świeże siano, morelę, żółtą śliwkę i czerwone owoce. Smak jest świeży, dając ponownie te same kwiatowe i owocowe doznania, które odczuwa się w nosie. Taniny na początku delikatne, by później stać się ważne i agresywne. Dobra równowaga i duża wytrwałość.Polecane do całego posiłku, doskonale komponuje się z przystawkami, zupami i rybami. Należy podawać w temperaturze 12°C, szczególnie wiosną, kiedy towarzyszy grillowanemu białemu mięsu i sałatce z marchewki, papryki i pistacji.
Wino to chwali nazwę Grignolino d'Asti DOC . Produkowane jest z winogron Barbera uprawianych w Rocchetta Tanaro. Winnice zostały posadzone w 2010 roku, 5500 roślin na hektar, wystawione na południowy-wschód. Gleby składają się z 40% gliny, 30% piasku i 30% gliny. Fermentacja prowadzona jest w pojemnikach inox z ciągłą kontrolą temperatury przez 8 dni. Starzenie rozwija się w stali przez 4 miesiące i trwa w butelce przez kolejne dwa miesiące. Grignolino to jedno z najbardziej typowych win Piemontu . To świeża i delikatna czerwień, uprawiana na gruntach, które sprawiają, że jest chrupiąca i pełna miąższu. „Gringnolino d'Asti DOC Limonte” firmy Braida to urzekające, owocowe i miękkie wino.