Szczep Agiorgitiko pochodzi z Grecji i spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających sympatyków wina.

Aby szczep Agiorgitiko osiągał jak najlepsze wyniki, należy dbać o odpowiednią wilgotność i temperaturę. W greckich winnicach z szacunkiem traktuje się wybrane miejsce oraz charakterystykę gleby.

Śródziemnomorski, grecki klimat stwarza idealne warunki do powstawania wina Agiorgitiko. Zima jest wilgotna i obfita w niske temperatury, jednak mało kiedy sięgają one poziomu zamarzania. Lato jest ciepłe i zazwyczaj bez wysokich temperatur. W czerwcu występuje niewielka ilość opadów. Po lecie przychodzi indyjska jesień, podczas której wrześniowe dni są ciepłe, jednak noce nieco chłodniejsze i suche. Taka pogoda jest idealna do dojrzewania najwyższej jakości winogron.

Szczep Agiorgitiko zachwyca niebanalnym, wytrawnym smakiem.

Balans smakowy oscyluje między dojrzałymi owocami a drewnem dębowym. Wino często leżakuje 4-6 lat, aby jego smak był bardziej wyrazisty, a konsystencja aksamitna.

Wina Agiorgitiko często leżakują w dębie, dzięki czemu uzyskują niebanalny aromat. Charakterystyczne oblicze szczepu ukazują takie aromaty jak: aromat dymu, czekolady czy czarnej porzeczki.

Agiorgitiko, zaraz obok szczepu Xynomavro jest jednym z najbardziej odpornych na wysokie temperatury greckich szczepów. Pierwotne uprawy znajdowały się w rejonie Nemea na Peloponezie. Owoce szczepu są zbierane zazwyczaj pod koniec września. Grecki szczep Agiorgitiko jest najszerzej uprawianym gatunkiem endemicznym w Grecji ze względu na swoje właściwości.

Wina Agiorgitiko pasują do wielu rozmaitych potraw.

Idealnie sprawdzą się podane do mięsnego dania głównego, jak i do przystawki w postaci serów. Sugerując się kuchnią regionalną, najlepszym połączeniem z winem Agiorgitiko jest podanie greckiego gyrosu wieprzowego. Wino nie jest ciężkie, lecz posiada wytrawny wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z mięsem. Niebanalną propozycją mogą być także smażone polędwiczki wieprzowe. Są stosunkowo proste w przygotowaniu, a przepisy można łatwo modyfikować. Oprócz tych propozycji wino będzie świetne w towarzystwie każdego pieczonego lub smażonego mięsa. Owocowy smak przełamany czekoladowym aromatem sprawdzi się idealnie także przy przystawkach. Agiorgitiko stworzy świetnie połączenie z czarnymi oliwkami i żółtymi, półtwardymi serami. Temperatura, w jakiej najlepiej smakuje, jest niższa o kilka stopni od temperatury pokojowej i wynosi 16-17 stopni.

Wino przepełnione aromatami czerwonych owoców posiada pełną, rubinową barwę. Alkohole wyprodukowane ze szczepu Agiorgitiko zdobywają prestiżowe nagrody na międzynarodowych konkursach winnych. Szczep ze względu na swoją oryginalność często bierze udział w blendach z innymi gatunkami szczepów. Dwoma z nich są Cabernet Sauvignon i Mavrodaphne.

Wina Agiorgitiko sklep to miejsce, w którym zakupimy dobrej jakości wino. Warto wybierać produkty, które posiadają certyfikat produktu regionalnego, ponieważ wtedy mamy pewność, że produkt jest wykonany ze składników najwyższej jakości.