Agrelo to mały region winiarski, około 20 mil (35 km) na południe od miasta Mendoza w Argentynie. Położona na południowym brzegu rzeki Mendoza, na południe od Perdriel , wokół miejscowości, z której pochodzi jej nazwa, w okolicy znajdują się jedne z najsłynniejszych posiadłości winnych w kraju. Terroir Agrelo jest uważany za jeden z najlepszych w Mendozie do produkcji dużych, złożonych win czerwonych z odmiany winorośli Malbec. Agrelo prowincja położona jest na zachodnich zboczach Andów i jest częścią departamentu Lujan de Cuyo , administracyjnego tytułu, który zręcznie obejmuje jedne z najlepszych winnic w Argentynie. Strefa produkcji wina Agrelo skręca w górę od miasta w kierunku Andów, z najwyższymi (i najbardziej pożądanymi) winnicami na zachodzie, osiągającymi wysokość do 3300 stóp (1000 m) nad poziomem morza. Niższa wschodnia część obszaru jest bliżej do 3000 stóp (900 m). Agrelo Wina mają suchy, pustynny klimat ze względu na położenie w cieniu Andów. Wysokość w Agrelo, choć nie na skraju winnicy argentyńskiej, jest wystarczająco wysoka, aby mieć wyraźny wpływ na jakość uprawianych tu winogron. Na tej wysokości światło słoneczne jest bardziej intensywne niż na obszarach leżących niżej, więc winogrona mają gorące słońce w ciągu dnia, aby pomóc im dojrzeć. W te ciepłe, słoneczne dni następuje znacznie chłodniejszy dzień dzięki zimnym wiatrom alpejskim, które porywają zachodnią stronę wiecznie ośnieżonych Andów. Właśnie ta dzienna zmiana temperatury jest kluczowym aspektem terroir Agrelo wina, przedłużając okres dojrzewania i równoważąc chrupiącą kwasowość i złożone smaki w winogronach.

Gleby w Agrelo dla wina są na ogół piaszczystymi glinami z głębszą warstwą żwirowych kamieni, wykonanych z erodowanego, bogatego w minerały materiału ze zboczy Andów. Gleby te mają wyjątkowy drenaż, a ostrożne nawadnianie w okresie letnim jest istotną częścią procesu uprawy winorośli. Stosując nawadnianie kroplowe, uprawiający witaminy mogą dokładnie kontrolować plon i wigor oraz wytwarzać małe jagody o doskonałej zawartości cukrów, kwasów i garbników . Wina pochodzące z tych winogron są mocno ustrukturyzowane, z wielką złożonością. Wraz z Malbec w regionie Agrelo Wina produkowane są doskonałe przykłady Cabernet Sauvignon , Syrah i Sauvignon Blanc . Pozycja Agrelo w centrum większego regionu Lujan de Cuyo skłoniła wielu czołowych producentów Argentyny do założenia winiarni w strefie. Bodega Septima i Pulenta Estate są tutaj, podobnie jak Catena Zapata, z kultową winnicą stylizowaną na piramidę Majów.