Weingut Tenuta Alois Lageder

Rodzinna firma z ogromnymi tradycjami sięgającymi początków XIX wieku. Podwaliny pod jej dzisiejszą pozycję położył obecny właściciel Alois Lageder. Firma jest pierwszym producentem wina z Południowego Tyrolu, który zdobył światowe uznanie. Przykład Lagedera sprawił, że jego śladem poszli także inni producenci, a nawet duże spółdzielnie, tak więc w dużej mierze dzięki Lagederowi wina z tego regionu zdobyły szerokie uznanie. Następnym krokiem było zainicjowanie produkcji win najwyższej jakości z pojedynczych parceli, co było wówczas nowością. Obecnie Lageder posiada około 140 hektarów winnic, w większości prowadzonych w systemie biodynamicznym, w najlepszych siedliskach Południowego Tyrolu. Niektóre z tych winnic, jak choćby Krafuss czy Löwengang, mają dziś status prawdziwych Grand Crus. Nic więc dziwnego, że wina od Lagedera znajdziemy w kartach najlepszych restauracji na całym świecie. 

 

Alois Lageder to jedno z wielkich nazwisk w Południowym Tyrolu. Historia Lagederów jako rodziny winiarskiej rozpoczyna się w 1823 roku, kiedy młody rzemieślnik Johann Lageder rozpoczął handel winem w Bolzano. Jego następcy sami zaczęli tłoczyć wino i zdobyli wówczas pierwsze winnice. Alois III, prawnuk założyciela, rozpoznał różnorodne warunki klimatyczne Południowego Tyrolu i w 1934 roku kupił winnicę Ansitz Löwengang w Margreid, w południowej części Południowego Tyrolu. Jego wina cieszyły się doskonałą opinią i wkrótce inni winiarze zaczęli powierzać mu winogrona. Alois III zmarł niespodziewanie w 1963 roku, gdy jego syn Alois IV miał zaledwie 12 lat. Jego żona Christiane i najstarsza córka Wendelgard prowadziły winnicę do czasu, gdy syn wraz ze swoją siostrą Wendelgard i jej mężem, enologiem Luisem von Dellemannem, założyli winnicę w połowie lat 70. XX wieku, kierując się rygorystycznym kursem jakości i innowacyjnymi metodami w winnicy i w piwnicy Reposition. Dziś rodzina uprawia winorośl na powierzchni 55 hektarów i współpracuje z ponad 80 małymi partnerami winiarskimi, od których pozyskuje dodatkowe winogrona.

Początek lat 70. dla wina Alois Lageder to ewolucja winnicy na rolnictwo organiczne. Przekształcenie winnicy w rolnictwo organiczne, a obecnie biodynamiczne, było długim i ciągłym procesem i pokazuje, jak szczerze i rzetelnie rodzina Lagederów podeszła do tego tematu od tego czasu. „Na początku skupialiśmy się bardziej na wypowiedziach Rudolfa Steinera w Agricultural Short, dziś pracujemy bardziej na praktycznym doświadczeniu, które zdobyliśmy my i inni rolnicy. Obecnie skupiamy się na cyklu operacyjnym, żyzności gleby i aspektach społecznych” – mówi Clemens Lageder.

Obecnie Południowy Tyrol dotknięty jest zmianami klimatycznymi jak żaden inny region Włoch. Brak wody i coraz cieplejszy klimat zmieniły styl win w regionie. Podczas gdy tutejsze wina kiedyś słynęły ze świeżości i elegancji, dziś tutejsi winiarze borykają się z winami o coraz większej zawartości alkoholu i mniejszej kwasowości. Jak już wiemy, biodynamika dostarcza tutaj rozstrzygających odpowiedzi. Żyzna gleba bogata w różnorodność biologiczną dobrze przechowuje wilgoć, dzięki czemu winorośl jest lepiej zaopatrzona w wodę. Stosowanie preparatów ziołowych wzmacnia odporność winorośli. Rezultatem są dorodne winogrona, o niższej zawartości potencjalnego alkoholu i przyjemnej świeżości.

Wina Lageder charakteryzują się żywotnością, świeżością i precyzją, dzięki czemu zauważalnie różnią się od większości win regionu. Chłodna i szczupła konsystencja na podniebieniu oraz wyraźnie wytrawny charakter są jego szczególnym znakiem rozpoznawczym.

„Dla nas wino to nie tylko wynik natury, ale także wyraz naszej duchowej postawy. Dla nas wino to suma różnych składników, które należy zbadać, odkryć i połączyć. W połączeniu z naturą stanowi dla nas wyzwanie „Aby się do tego dostosować, podejmować ryzyko, aby stale podnosić jakość. Jeśli chcemy nadal podkreślać żywotność, świeżość i precyzję w naszych winach, musimy zrozumieć warunki naturalne, a także to, jak możemy bawić się różnymi składnikami”. Clemensa Lagedera

Produkty producenta