Amrut Whisky Distilleries Ltd to indyjska firma produkująca napoje destylowane rozsławiona przez konesera Whisky Jima Murray używając słów iż Amrut Malt Fusion tytułuje jako trzecie najlepsze whisky na świecie. Dobry makreting lub wybitne whisky które czekało na docenienie przez miłośników whisky. Pomimo sławy, jaką firma otrzymała za whisky single malt Amrut Whisky, stanowiła zaledwie 4-5% przychodów firmy w latach 2015-2016. Największa część przychodów pochodzi ze sprzedaży brandy, rumu, wódki, ginu i whisky blended, w szczególności marek whisky Silver Oak, Old Port rum i Prestige. Amrut Distilleries obecnie sprzedaje whisky Amrut single malt w 23 krajach, w tym w Australii, Belgii, Kanadzie, Danii, Finlandii, Francji, Niemczech, Włoszech, Japonii, Holandii, Norwegii, Singapurze, Hiszpanii, RPA, Szwecji, Szwajcarii, Tajwan, Zjednoczone Królestwo i Stany Zjednoczone.

Początkowo głównym zajęciem było dostarczanie alkoholu na potrzeby armii, do kantyn rozsyłanych po całym kraju, Ministerstwa Obrony Indii oraz okolicznych sklepów w granicach Bangalore. Pierwsze butelki Whisky Amrut trafiły Wielka Brytania tam liczył się smak a nie pochpodzenia. Syn założyciela, który studiował w Anglii postanowił rozesłać próbki whisky Amrut do wielu indyjskich restauracji, jak również podstawiać próbki swojej whisky Amrut na wielu organizowanych ślepych degustacjach, tak aby nikt nie sugerował się etykietą i krajem pochodzenia, tylko jakością samą w sobie. Plan niewątpliwie powiódł się, gdyż w 2010 roku destylarnia wyeksportowała 10 tysięcy kartonów. Amrut pracuje na lokalnych produktach. Jęczmień pozyskiwany jest z północy kraju, rosnąc u podnóża Himalajów, słód jęczmienny przygotowywany jest w miejscowości Jaipur ( Radżastan) oraz Delhi, destylacja odbywa się na miejscu, w Bangalore. Do niektórych wersjiWhisky Amrut używany jest dymny słód, ten sprowadzany jest bezpośrednio ze Szkocji. Wszystkie odmiany whisky Amrut butelkowane są bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Warunki panujące w magazynach Whisky Amrut różnią się diametralnie od tych, które spotykamy w Szkocji. Temperatury dochodzące do 40 st C i rzadko spadające poniżej 20 st C powodują dużo większe odparowywanie alkoholu ( Angel’s Share), od 10 do nawet 12% rocznie. A to sprawia, że butelkowanie wersji starszych niż 5-6 lat staje się ekonomicznie pozbawione sensu.

Destylarnia produkuje wiele wersji Whisky Amrut warto skupić się na trzech podstawowych whisky Amrut. Znana i doceniana whisky Z Indii Fusion Amrut Whisky, czyli połączenie, fuzja, to whisky stworzona poprzez wykorzystanie do produkcji jęczmienia pochodzącego z dwóch różnych kontynentów: szkockiego, lekko dymnego oraz indyjskiego. Whisky otrzymała w 2010 roku tytuł trzeciej w kolejności najlepszej whisky na świecie w Whisky Bible, rok wcześniej tytuł Best Natural Cask Daily Dram, nadany przez Malt Maniacs. Jej aromaty są wyjątkowo bogate, od świeżo palonej kawy, czekolady , wanilii poprzez owoce cytrusowe, suszone owoce, toffi, jęczmień , do dębowego, lekko dymnego finiszu.

Kolejnym Whisky z Indii , jest Amrut Naarangi. Aromatyczne i złożone whiski powstało w wyniku leżakowania w beczkach hiszpańskich po sherry olorosso, gdzie uprzednio dodano do beczek skórki lokalnych pomarańczy i pozostawiono na dwa lata.. Następnie opróżniono je i zalano ponownie, tym razem trzyletnią whisky , pozostawiając na kolejne trzy lata w beczce, w której uprzednio leżakowała sherry nasycona świeżymi pomarańczami. W ten sposób definicja whisky nie została złamana, a nowe aromaty, znajdujące się w ściankach beczki trafiły do whisky. Aromat Whisky Amrut jest uwodząc, w zapachu whisky przypomina nieco Triple Sec. Jest słodka, bardzo owocowa, o konsystencji syropu, smak pomarańczy bardziej intensywnie uwydatnia się w smaku. To edycja limitowana, z pierwszej serii do Europy trafiło jedynie 900 butelek, z drugiej, wydanej tuż przed festiwalem WLW jeszcze mniej.

Najbardziej nowatorski produkt destylarni- Amrut Spectrum z całą pewnością sprawił, że destylarnia rozkwitła globalnie. Pierwsza w historii whisky, leżakowana w niespotykanych dotychczas beczkach, chociaż jej początek niczym nie różni się od innych. Pierwsze trzy lata whisky leżakuje w beczkach bo Bourbonie i do tego momentu niczym specjalnym się nie wyróżnia. Jednak po upływie trzech lat , pierwsza edycja Spectrum została przelana do nietypowej beczki, zbudowanej z pięciu różnych gatunków dębiny. Beczka stworzona została w nieujawnianym miejscu Europy, przy pomocy kilku ekspertów. Tradycyjnie beczka wykonana jest z jednego gatunku dębu, który „ użycza” aromatów leżakującemu w nim destylatowi, jednak Amrut postanowił poeksperymentować z pięcioma różnymi gatunkami drewna, co było nie lada wyzwaniem, gdyż każdy gatunek charakteryzuje się inną grubością, porowatością czy kowalnością. Beczka wykonana została z klepek pochodzących odpowiednio z: nowego amerykańskiego dębu, nowego francuskiego dębu, nowego hiszpańskiego dębu oraz klepek beczek , w których uprzednio spoczywała sherry Oloroso i sherry Pedro Ximenez. Pięć różnych wersji drewna, niektóre nowe, niektóre używane, od których oczekiwano uwolnienia aromatów , jakich nigdy dotąd w wielowiekowej tradycji nie napotkano. W takiej beczce destylat spędził kolejne trzy i pół roku, a jego premiera odbyła się w Szwecji. Wg not degustacyjnych powstałych w trakcie premiery, whisky pachniała tytoniem, cynamonem, kardamonem, czekoladą, kawą, goździkami, orzechami, powidłami, drzewem sandałowym . Tysiąc butelek tej limitowanej edycji trafiło do Europy. Czas na Whisky Amrut.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz