Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceGosset ChampagneChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato
wino
  • Armagnac wódka z winogron
    Armagnac wódka z winogron

Sklep Bachus - Armagnac wódka z winogron

Armagnac – armaniak wódka z winogron. Nazwa pochodzi od regionu Armgnac w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Armaniak uprawiany jest w trzech podregionach: Bas-Armagnac, Ténerèze, Haut-Armagnac które leżą administracyjnie w departamentach: Gers, Landes i Lot i Garonna. Armaniak jest produkowany przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Aramniaki rozpoznawalne są wysokiej jakości trunku o niepowtarzalnym smaku. Do produkcji armaniaku oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron lecz głównie wytwarza : ugni blanc, folle blanche, colombard, baco blanc. Po destylacji Armagnac jest umieszczany w 400-litrowych dębowych beczkach z regionalnego dębu. Beczki są składowane w piwnicach o stałej temperaturze oraz wilgotności i tam zachodzi proces wieloletniego dojrzewania. Gotowy armaniak utrzymuje pozom 40% alkoholu i jest sprzedawany w duch kategoriach w zależności od składu i czasu leżakowania. Armaniak blend powstaje gdy czas leżakowania jest dostatecznie długi, rozpoczyna się mieszanie: łączenie winiaków z różnych partii. Docelowa zawartość alkoholu może być osiągana przez stopniowe dodawanie "petites eaux", czyli mieszanki wody destylowanej z armaniakiem. Dla potrzeb handlu przyjął się podział na trzy grupy wiekowe według czasu leżakowania najmłodszego winiaku w mieszance:

  • Three Stars albo "VS" - starzony przynajmniej 1,5 roku
  • VO (Very Old), VSOP (Very Superior Old Pale) albo Réserve - co najmniej 4,5 roku
  • Napoléon, Vieille Réserve lub X.O. - co najmniej 5,5 roku
  • Mieszankę, której najmłodszy winiak leżakował co najmniej 10 lat określa się jako "Hors d'âge"

Armaniak Vintage charakterystycznie dla armaniaku, odnoszą się wyłącznie do roku zbioru. Rozcieńczanie nie jest stosowane, ponieważ winiak dojrzewa w wilgotnych winnicach (nie ma parowania wody) i jest sprzedawany, gdy poziom alkoholu spadnie do około 40-48%. Armaniak tego rodzaju nigdy nie jest młodszy niż 10 lat, a rok zbioru jest wyraźnie zaznaczony na etykiecie. Wiek armaniaku określa się według momentu zabutelkowania

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE