Avignonesi Toskania

 

Na skraju Toskanii znajduje się malownicze miasteczko Montepulciano, położone w łagodnym pagórkowatym krajobrazie, niedaleko jeziora Trasimeno, na wzgórzu. Jeśli poranna mgła jesienią jest niska, małe średniowieczne miasteczko wygląda jak wyspa na morzu chmur. W centrum miasta znajduje się Palazzo Avigonesi, który został zbudowany w XVI wieku przez arystokratyczną rodzinę o tej samej nazwie- w 1309 roku papież Klemens V przeniósł siedzibę z Rzymu do Avignon. 68 lat później Grzegorz XI powrócił do Rzymu a wraz z nim niektórzy szlachetnie urodzeni obywatele miasta Avignon. Jedna z takich rodzin znana była wówczas jako Avignonesi. Obok lokalnych odmian winogron odnajdujemy tu Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. W samym Vino Nobile di Montepulciano znajdują się winnice Le Capezzinei i I Poggetti a w Cortonawinnice La Selva i La Lombarda. Położona na obrzeżach cichej wioski Valiano di Montepulciano, z Cortoną z jednej strony i Montepulciano z drugiej, winnica składa się z 9 działek winnic, willi, kaplicy i zabytkowych piwnic z winami. W ślad za pierwotnymi założycielami majątku, rodziną Avignonesi, winnica przeszła ekscytującą podróż od momentu jej założenia. Przejęty przez Virginie Saverys w 2009 roku, Avignonesi powiększył się i jednocześnie stał się liderem w dziedzinie uprawy winorośli biodynamicznej we Włoszech. Od czasu przejęcia i dzięki szacunkowi Virginie dla ekosystemu, jej personelu i konsumenta końcowego, wytwórnia win zaczęła produkować i wytwarzać organiczne wina, które są autentycznie autentyczne, a jednocześnie wyjątkowe i niepowtarzalne. W najlepszym podejściu biodynamicznym nasze wina otrzymują minimalną interwencję w piwnicy! Zrównoważony rozwój odgrywa również dużą rolę w codziennym życiu w Avignonesi. Majątek urósł do 175 hektarów winnic, w tym zakup najnowocześniejszego zakładu winiarskiego w apelacji Montepulciano. Wytrwałość Virginie polega na opiece nad ziemią i jej nieodpartej gotowości do produkcji wina, które jest dość wyjątkowe i zgodne z jego pochodzeniem, co pozwoliło przywrócić życie winnicom i stworzyć zdrowsze środowisko pracy dla wszystkich pracowników. Wina Avignonesi podkreślają bogactwo i elegancję dziedzictwa Montepulciano. Wina Sangiovese produkowane są tutaj od stuleci, a fascynacja tą apelacją jest wzmocniona przez podejście „powrót do podstaw, bez nienaturalnej interwencji”, które pociąga za sobą winiarstwo biodynamiczne.

 

 

Ta metodologia i pasja wszystkich pracowników do wytwarzania produktów wysokiej jakości, ze względu na głęboką wiarę w wartości wyznawane przez zespół zarządzający, pozwalają nam szanować wrodzony charakter każdego wina, podążając jego naturalną podróżą z gleby do piwnicy i wreszcie do kieliszka!

Produkty producenta