BISOL

Bisol to rodzinna firma od pięciuset lat wytwarzająca wina w regionie Valdobbiadene. Obecnie to jeden z największych, ale i najbardziej renomowanych producentów prosecco. Od zakończenia II wojny światowej firma, pod wodzą Claudio Bisola, stała się pionierem we wdrażaniu najnowszych i najlepszych technologii. To oraz fakt, że przez wieki działalności rodzina Bisol stała się właścicielem najlepszych parceli, pozwala jej utrzymywać niezmienną, najwyższą jakość win. Jak mówi obecny prezes Antonio Bisol: „mój ojciec Desiderio był szczególnie wrażliwy na jakość produktów i zawsze starał się kupić najlepsze działki, najdroższe i najbardziej strome, dlatego najtrudniejsze w uprawie, ale za to ich usytuowanie i nachylenie jest wymarzone dla dobrego dojrzewania winogron. 

 Bisol Prosecco

Historyczna rzeczywistość Santo Stefano di Valdobbiadene, Bisol może pochwalić się 20 różnymi działkami w jednych z najpiękniejszych i najbardziej malowniczych obszarów denominacji, wśród wzgórz, które od Valdobbiadene zanikają w kierunku Conegliano. Bardzo rozdrobnione terytorium usiane małymi posiadłościami, tak że średnia długość każdej pojedynczej nieruchomości wynosi nieco ponad jeden hektar. Ta szczególna sytuacja pozwala rodzinie Bisol na "milimetrową" wiedzę o terytorium, pracując w ten sposób z najwyższym szacunkiem dla jakości i ochrony środowiska, które było przekazywane z ojca na syna od pokoleń. Gianluca Bisol, dyrektor generalny firmy, skutecznie podsumowuje: "Pracujemy z wielką pasją, aby Conegliano miało taki sam prestiż jak Reims, Valdobbiadene ten sam urok co Epernay i Prosecco taką samą sławę jak szampan". Troska, którą znajdujemy w winnicach, gdzie Bisol rządzi z najwyższą uwagą na każdym etapie łańcucha produkcyjnego, od uprawy winorośli po sprzedaż, od winogron do szkła. Wyjątkowe Prosecco, unikalne w krajobrazie produkcyjnym tego obszaru.

Produkty producenta