Szczep Bukettraube

Szczep Bukettraube jest szczepem, z którego powstają białe wina. Winogrona do produkcji wina są zbierane ręcznie z południowo-zachodnich winnic w lokalizacji Cederberg. Bukettraube powstaje w winnicach Południowej Afryki. Ze względu na wrażliwość na szlachetną pleśń gatunku Botrytis cinerea, wina Bukettraube są delikatnie słodkie. Wina Bukettraube są zazwyczaj lekkie i mają kwiatowy kolor, ze smakiem brzoskwini, moreli i gruszki. Szczep Bukettraube został stworzony przez skrzyżowanie Silvaner i Schiava Rossa uzyskanego przez wybitnego niemieckiego winiarza Sebastiana Englerta w Randersacker w połowie XIX wieku. Niestety, Bucktraub został w dużej mierze wygnany ze swojej ojczyzny przez mączniaka prawdziwego i obecnie prawie w całości znajduje się w Afryce Południowej. Bukettraube to odmiana aromatyczna - jak sama nazwa wskazuje - proporcje między poziomem słodkości i kwasowości są idealne.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że winogrona nadają się do produkcji win słodkich, chociaż produkowane wina nie starzeją się dobrze.

Ze szczepu Bukettraube powstaje wiele rodzajów win. Oto kilka z nich:

  • Cederberg Bukettraube, Western Cape, RPA
  • Simonsvlei „Premier Selection” Bukettraube, RPA
  • Spier Medium Sweet, Western Cape, RPA
  • Seven Sisters Odelia Bukettraube, Swartland, RPA
  • Darling Cellars Sweet Darling White, Darling, RPA
  • Darling Cellars Sweet Darling Rose, Darling, RPA

Białe wino Bukettraube jest zdecydowanie tą odmianą wina, obok której nie można przejść obojętnie. Po nalaniu wina do kieliszka możemy zaobserwować słomkowożółtą barwę, która mieni się złotymi akcentami. Bukiet zapachowy to prawdziwa eksplozja. Czuć uderzający aromat gałki muszkatołowej, kwiatowe nuty aromatycznych kwiatów, a także zapach soczystej, dojrzałej moreli.

Proces powstawania wina jest specjalistyczny. Zebrane owoce są dostarczane do winnicy, w której potem są tłoczone na zimno i pozostawiane na skórkach przez okres 8 godzin. Po kilku godzinach następuje dociskanie owoców. Moszcz powstały z owoców rozpoczyna proces fermentacji, który trwa 50 dni w określonej temperaturze, która wynosi 14 stopni. Proces ten przebiega w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Obecnie wina szczepu Bukettraube są bardzo popularne w Niemczech.

Targi branżowe w 2017 roku w Düsseldorfie odbywały się pod hasłem: "Pełne aromatu – niemieckie wina szczepu Bukettraube". Podczas trwania wydarzenia przedstawiciele branży winiarskiej mogli brać udział w degustacji ponad 20 win powstałych ze szczepu Bukettraube. Dyrektor generalna podkreślała, że w niemieckich winnicach można znaleźć różnorodność szczepu Bukettraube, jakiej nie ma na całym globie.

Wina Bukettraube sklep to strona, na której możemy dokonać zakupu certyfikowanych win, których bazą jest odmiana Bukettraube. Alkohole regionalne posiadają odpowiedni certyfikat potwierdzający tradycyjną produkcję z lokalnych składników. Kupowanie dobrej jakości win jest w stanie zagwarantować dodatkowe doznania smakowe podczas eleganckiej kolacji lub wyjątkowego wydarzenia.

Bukettraube Wina są o białym kolorze, z odmiany winogron o tejsamej nazwie czyli Bukettraube, występująca głównie w winnicach Południowej Afryki . Bukettraube stosowany jest najczęściej w produkcji win delikatnie slodkich, ponieważ jest wrażliwy na szlachetną pleśń Botrytis cinerea . Wina Bukettraube wydają się być lekkie i kwiatowo zabarwione, o smaku brzoskwini, moreli i gruszki. Bukettraube szczep postał po skrzyżowaniu Silvaner i Schiava Rossa (Trollinger), uzyskanego w połowie XIX wieku w Randersacker, przez niemieckiego winiarza Sebastiana Englerta. Niestety Bukettraube została w dużej mierze wypędzona z ojczyzny przez mączniaka prawdziwego i obecnie jest prawie wyłącznie w Południowej Afryce. Bukettraube to odmiana aromatyczna - jej nazwa wskazuje na ten fakt - i ma doskonałe poziomy cukrów i kwasowości . Wszystkie te czynniki sprawiają, że winogrona nadają się do produkcji słodkich win, chociaż produkowane wina nie starzeją się bardzo dobrze.Synonimy obejmują: Bouquetraube, Bukettrebe, Buke, Bocksbeutel, Bouquet Blanc.