Burgenland region Wina Austiackiego, gdzie pełne i bogate czerwone wina wytwarzane są pod wpływem gorącego kontynentalnego panońskiego klimatu we wschodnim regionie Burgenland. W tym obszarze istnieje wiele wyróżnień, które odgrywają ważną rolę. Na przykład wzgórze Eisenberg w najbardziej wysuniętej na południe części Burgenlandu, cieszące się złożoną strukturą gleby i orzeźwiającymi wpływami klimatycznymi z sąsiedniej Styrii, które zapewniają idealne warunki do uprawy dla Blaufränkisch i innych odmian czerwonego wina o szlachetnych charakterach mineralnych i niezrównanej elegancji. Legendarna erupcja Rustera, renomowane słynne słodkie wino deserowe, uosabia silną tożsamość regionu Burgenland. Gęste, gliniaste gleby Środkowej Burgenlandu i obszaru Rosalia produkują Blaufränkisch ze szczególnie głębokimi owocami i wyjątkową długością. W górach Neusiedlersee, na zachodnim brzegu jeziora Neusiedl, różnorodność produkuje wina o wyrazistej mineralności i chwytających taninach. Gleby na wschodnich zboczach pasma górskiego Leitha składają się głównie z wapienia i łupku, stanowiąc wyjątkowy obszar dla Blaufränkisch, ale także dla win białych, w szczególności Pinot Blanc, Chardonnay i Grüner Veltliner. Wyjątkowe wina deserowe, takie jak legendarny Ruster Ausbruch, uzupełniają ofertę Burgenland w zakresie produkcji win. Rodzima odmiana Blue Zweigelt dominuje na wschodnim brzegu jeziora Neusiedl, gdzie produkuje mocne i soczyste wina czerwone, wraz z Blaufränkisch i St. Laurent, a region Seewinkel ma wyjątkowy mikroklimat, nadający mu reputację jest to jedno z najlepszych miejsc na świecie do produkcji wysokiej jakości szlachetnych win słodkich. Duża ilość wilgoci jest naturalnie tworzona przez duże jezioro wraz z niezliczoną liczbą mniejszych, płytkich jezior wokół winnicy, zachęcając do rozwoju dojrzałość z szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea) Jesienią umożliwiającej produkcję wielkiego Beerenauslese i Trockenbeerenauslese win deserowych. Cenionych odmian do syntezy wyśmienitych win to Chardonnay, Scheurebe, Traminer i Riesling, drugi mający potencjał do produkcji wyjątkowych poziomów jakości. Innowacyjni i pionierscy producenci wina w Burgenland są regionami o największym potencjale, a na pewno powodem, dla którego odnoszą sukcesy w gospodarce winiarskiej. To dlatego często ich wina otrzymaliśmy tak wiele nagród i wyróżnień w ostatnich latach, nawet z międzynarodowych odmian i mocny czerwonej mieszanki wina. Efektywna z rocznika 2005, MITTELBURGENLAND DAC co pierwsze wino w Burgenland, aby otrzymać status DAC, i od tego czasu dołączyło Leithaberg DAC i Eisenberg DAC w 2008 roku i Neusiedlersee DAC w roku 2012. Co więcej, wprowadzenie regionalnie typowego profilu w rejonie Rosalia, ze szczególnym uwzględnieniem Blaufränkisch i Zweigelt. W 2018 r. Dawna skonsolidowana winnica Rosalia stała się piątym regionem DAC w Burgenlandzie.