Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFJameson WhiskyAberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Cabernet Sauvignon

 

Najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Stanowi najważniejszy składnik większości win czerwonych z Bordeaux. Owoce zawierają dużo garbników. Uchodzi za czerwony odpowiednik królewskiego chardonnay. Jego uprawy na świecie zajmują około 150 000 ha. Odmiana ta ma stosunkowo niskie plony – około 40 hektolitrów z hektara. Cabernet Sauvignon jest krzyżówką szczepów sauvignon blanc i cabernet franc. Od XVII wieku notowany w regionie Bordeaux. Od dawna też uprawiany jest w całej południowo-zachodniej Francji. W XIX wieku powstały pierwsze plantacje cabernet sauvignon w Nowym Świecie (Chile, Kalifornia) i na Ukrainie (Odessa, Krym). Kariera tego szczepu rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy jego plantacje rozpowszechniły się we wszystkich — poza najchłodniejszymi — krajach winiarskich. Szczep jest odporny na większość chorób i pasożytów. Nie boi się zimowych mrozów i wiosennych przymrozków. Ma niskie wymagania glebowe. Dojrzewa późno i potrzebuje dużo słońca, aby zgromadzić w owocach odpowiednią ilość cukru. Wymaga pogodnej, słonecznej jesieni. Wina bazujące na cabernet sauvignon cechują się charakterystycznym aromatem i smakiem czarnych porzeczek, któremu towarzyszą zapachy żywiczne, korzenne, niekiedy z odrobiną dymu i lukrecji. Pierwotne aromaty cabernet nie są tak wyróżniające się jak w innych szczepach, ale za to ma on skłonność do rozwijania swego bukietu w miarę starzenia się w butelce. Szczególnie nadają się do leżakowania w beczkach dębowych.

Synonimy : petit cabernet, petit vidure, sauvignon rouge (Francja) uva francese (Włochy) burdeos tinto (Hiszpania)

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.