Cantina Tollo została założona w 1960 roku, kiedy wieś Abruzji ponownie się wyludniła, a wielu Włochów opuściło kraj w poszukiwaniu lepszej przyszłości. Z kolei nasi ojcowie, winiarze od pokoleń, postanowili pozostać w winnicach, tworząc Cantina Tollo.

Odgrywając wiodącą rolę w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych w ekscytującym okresie winiarstwa, który ożywił region Abruzji, Cantina Tollo  odegrała aktywną rolę w radykalnej zmianie lokalnego krajobrazu winiarskiego . Podczas gdy w okolicach Teramo i L'Aquila nastąpił spadek produkcji, obszary zajmowane przez winnice w prowincji Chieti stopniowo rosły, szczególnie w Tollo, które stało się prawdziwym „  Miastem Wina” .

Cantina Tollo odegrała również ważną rolę w procesie regulacyjnym, inicjatywach na rzecz ochrony win regionalnych oraz programach poprawy jakości winogron i technik winiarskich. Dziś jest to jedna z najważniejszych i najbardziej ugruntowanych firm we włoskim przemyśle winiarskim.  Obecna we wszystkich krajach Unii Europejskiej, w Ameryce Północnej i na Dalekim Wschodzie, eksportuje 35% swojej produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem rynków wschodzących Rosji, Indii i Chin.

Obiekty starzenia  zlokalizowane w Tollo obejmują duże beczki i beczki z dębu słowiańskiego oraz zbiorniki ze zeszklonego cementu, obecnie uważane za najlepsze do starzenia. Pasja, zaangażowanie i wspólne wartości kierowały Cantina Tollo na każdym kroku w jej historii i nadal towarzyszą jej w jej sukcesach.

Gambero Rosso opisuje winnice Tollo, jako inspirujące przedsięwzięcie winiarskie, w skład którego wchodzi ponad tysiąc plantatorów, prowadzących winnice w regionie Chieti. To ewenement winiarski na skale światową. Spółdzielnia zrzeszająca liczne grono plantatorów, dzieki sprawnemu i skutecznemu zarządzaniu, wypracowała model winnicy idealnej. Pomimo swojej skali , dostarcza wina, uznawane przez koneserów i krytyków winiarskich za czołówkę regionu Abruzzo. Słynie z typowych dla tej części Włoch montepulciano i trebbiano, a także z perełek, takich jak Cagiolo oraz endemicznej odmiany pecorino. Jedną z najwyżej ocenianych marek Tollo jest linia Aldiano.

Cantina Tollo , znana proaktywna marka z Abruzji, wypuściła na rynek swój najnowszy projekt. Nowa linia, wytwarzana z rodzimych winogron i posiadająca zrównoważone opakowania, obejmuje pięć win certyfikowanych zarówno jako organiczne, jak i wegańskie. Wina składają hołd otaczającemu środowisku naturalnemu, które rozciąga się od Morza Adriatyckiego po wysoką górę Maiella sięgającą ponad 2790 m n.p.m. i zwiększa niesamowitą różnorodność biologiczną flory i fauny. Pięć win to Montepulciano d'Abruzzo Dop, Trebbiano d'Abruzzo Dop, Cerasuolo d'Abruzzo Dop, Terre di Chieti Pecorino Igp i Terre di Chieti Passerina Igp.

Każde wino jest identyfikowane za pomocą ręcznie wykonanego rysunku ołówkiem przedstawiającego pięć bioindykatorów. Dop Montepulciano d'Abruzzo, wytwarzany z tytułowych, soczystych i garbnikowych czerwonych winogron Montepulciano, utożsamiany jest z biedronką, która jest wskaźnikiem nieskażonego środowiska. Ważka zamieszkująca czyste przestrzenie wodne znajduje się na etykiecie Trebbiano d'Abruzzo Dop z orzeźwiającej białej odmiany Trebbiano. Motyle, które ujawniają ogromne informacje na temat zmian klimatycznych, zostały wybrane do reprezentowania tradycyjnego produktu, takiego jak Cerasuolo d'Abruzzo, lokalne wytrawne wino różowe o głębokim łososiowym odcieniu, aromatach wiśni i mineralnym podniebieniu. Jelonek żyjący w dzikich, starych lasach góry Maiella,

Całe opakowanie ma na celu poszanowanie natury. Kapsułka nie zawiera PCV, etykieta wykonana jest z papieru pochodzącego z recyklingu i włókien bawełnianych, a pudełko również jest wykonane z tektury pochodzącej z recyklingu.

Linia skierowana jest do konsumentów poszukujących win z wyczuciem miejsca, nawiązujących do ziemi, z której pochodzą i odgrywających aktywną rolę w ochronie środowiska, zarówno ze społecznego, jak i naturalnego punktu widzenia. „Cantina Tollo zawsze chroniła przyrodę” – stwierdza Tonino Verna, prezes Cantina Tollo. „Dzięki tej nowej linii chcemy rzucić światło na owady, które są codziennymi towarzyszami naszych plantatorów winogron i drobnymi stróżami naszych winnic, pomagającymi zachować naturalną równowagę. Dziś bardziej niż kiedykolwiek musimy uważnie obserwować sygnały otoczenia, rozumieć je, szanować Ziemię i produkować w sposób zrównoważony i świadomy”.

Produkty producenta