Winnica Cantine Cellaro znajduje się w miejscowości Sambuca di Sicilia na południowo-zachodniej części Sycylii. Cantine Cellaro zapoczątkowała w 1972 i po 10 latach przeszła modernizację, przy czym zwiększając liczbę stowarzyszonych win ogrodników oraz możliwości produkcyjne. Podstawowym elementem do stworzenia winnicy był dokonały terror, wzbogacona ziemia powulkaniczna o wysokim urodzaju i południowy mikroklimat. Wszystkie odpowiednie czynniki pozwalające na tworzenie win wysokogatunkowych. Cantine Cellaro produkuje wina w apelacjach IGT i DOC. Winnicę Cantine Cellaro cechuje dobre ułożenie gleb i doskonały południowy mikroklimat. Z jednej strony pasmo górskie o wysokości ponad 700 m n.p.m., z drugiej bliskość jeziora Arancio chronią winorośl przed zbyt wysoką temperaturą i nadmierną suchością. Przez cały rok panuje tu bardzo łagodny klimat. Od grudnia do lutego temperatura waha się od 12 do 18 stopni Celsjusza. W pozostałych miesiącach - od 19 do 30 stopni, choć zdarza się, że maksymalnie osiąga nawet 34 stopnie. Występują tu głównie gleby kamieniste i wapienne, a uprawy obejmują przede wszystkim lokalne szczepy takie jak nero dAvola. Wina Cantine Cellaro otrzymują liczne wyróżnienia i wysokie nagrody za dobre wina.

Wina wybrane:

Mascalese - Nero DAvola Sicilia IGT

Micina Nerello Mascalese Sicily IGT

Lumà Nero dAvola Syrah

Quattro Borghi – Nerello Mascalese

Produkty producenta