Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Central Otago Nowa Zelandia
    Central Otago Nowa Zelandia

Sklep Bachus - Central Otago Nowa Zelandia

 

 

 

 

 

 

Central Otago, region win w Nowej Zelandii nazywany "Centralnym" przez tych, którzy dobrze ją znają, jest najbardziej śródlądowym regionem Nowej Zelandii, położonym w południowej części Wyspy Południowej.

Zapiera dech w piersiach, rozległe pofałdowane krajobrazy, pokryte śniegiem góry, błękitne rzeki, głębokie wąwozy i wzgórza pokryte tufem. Głównymi gronami uprawianymi w regionie Central OtagoPinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer i Sauvignon Blanc. Warto pamiętać iż w regionie Central Otago dominuje Pinot Noir i najlepsze wina w Central Otago są z Pinot Noir i jest dominującym szczepem winogron w Central Otago, cieplejsze podregiony, takie jak Bannockburn, Bendigo i Cromwell Basin, zwykle produkują wina, które są często określane jako "klasycznie Środkowe Otago"; o silnych, słodkich smakach śliwek i wiśni, w niektórych przypadkach z przyprawami o tymianku. Gibbstown i Wanaka mają tendencję do tworzenia chłodniejszych, bardziej jaskrawych win z czerwoną wiśnią, świeżym ziołem, przyprawą i często wyraźnym mineralnym charakterem. Pierwsze winorośle Central Otago zasadził Francuz Jean Desiree Feraud w 1864 r. Pochodzący z francuskiej rodziny winiarskiej, kupił 100 akrów ziemi i posadził winorośl. Dziesięć lat później miał ponad 1000 winorośli produkujących owoce i lokalnie sprzedawał wina, które wyprodukował w winnicy w Monte Christo i to pozwoliło rozsławić region Central Otago

Region Win Central Otago ma łącznie 1932 hektary, a średni plon wynosi 11 tony rocznie, co stanowi 3% produkcji wina nowozelandzkiego. Central Otago korzysta z klimatu pół-kontynentalnego, z gorącym latem, mroźnymi zimami i długimi suchymi jesienią - doświadczając warunków pogodowych od jednej skrajności do drugiej. Gleba w Central Otago może się znacznie różnić w obrębie każdego podregionu, chociaż najbardziej powszechna jest pozbawiona kamieni baza drenująca. Krajobraz, gleba, klimat i aspekt stwarzają idealne warunki do uprawy winogron, do produkcji win najwyższej jakości.

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.