Central Otago, region win w Nowej Zelandii nazywany "Centralnym" przez tych, którzy dobrze ją znają, jest najbardziej śródlądowym regionem Nowej Zelandii, położonym w południowej części Wyspy Południowej.

Zapiera dech w piersiach, rozległe pofałdowane krajobrazy, pokryte śniegiem góry, błękitne rzeki, głębokie wąwozy i wzgórza pokryte tufem. Głównymi gronami uprawianymi w regionie Central Otago są Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer i Sauvignon Blanc. Warto pamiętać iż w regionie Central Otago dominuje Pinot Noir i najlepsze wina w Central Otago są z Pinot Noir i jest dominującym szczepem winogron w Central Otago, cieplejsze podregiony, takie jak Bannockburn, Bendigo i Cromwell Basin, zwykle produkują wina, które są często określane jako "klasycznie Środkowe Otago"; o silnych, słodkich smakach śliwek i wiśni, w niektórych przypadkach z przyprawami o tymianku. Gibbstown i Wanaka mają tendencję do tworzenia chłodniejszych, bardziej jaskrawych win z czerwoną wiśnią, świeżym ziołem, przyprawą i często wyraźnym mineralnym charakterem. Pierwsze winorośle Central Otago zasadził Francuz Jean Desiree Feraud w 1864 r. Pochodzący z francuskiej rodziny winiarskiej, kupił 100 akrów ziemi i posadził winorośl. Dziesięć lat później miał ponad 1000 winorośli produkujących owoce i lokalnie sprzedawał wina, które wyprodukował w winnicy w Monte Christo i to pozwoliło rozsławić region Central Otago

Region Win Central Otago ma łącznie 1932 hektary, a średni plon wynosi 11 tony rocznie, co stanowi 3% produkcji wina nowozelandzkiego. Central Otago korzysta z klimatu pół-kontynentalnego, z gorącym latem, mroźnymi zimami i długimi suchymi jesienią - doświadczając warunków pogodowych od jednej skrajności do drugiej. Gleba w Central Otago może się znacznie różnić w obrębie każdego podregionu, chociaż najbardziej powszechna jest pozbawiona kamieni baza drenująca. Krajobraz, gleba, klimat i aspekt stwarzają idealne warunki do uprawy winogron, do produkcji win najwyższej jakości.