Chateau Grand Francais, Bordeaux Superieur - Wielki Zamek Francuski z apelacją gruntu AOC Bordeaux Superior. Winogrona uprawiane na zboczach doliny wyspy od ponad pięciuset lat winnica Château Grand Français znajduje się na północ od Saint-Emilion. Wyjątkowa strona Libourne, cud dla winorośli, gdzie nasze wino jest najpiękniejszym dowodem. Piaszczysta gleba gliniasta na czerwonym żwirze nadaje winu naturalne bogactwo. Wychodząc na południe, winorośl zyskuje na doskonałej ekspozycji. W ten sposób Grand Français posiada wszystkie karty typowej winnicy Libournais, dar natury w służbie tradycyjnej wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Winnica jest sadzona na powierzchni ośmiu hektarów w jednym kawałku w tempie 5000 stóp na hektar. Grand Français pochodzi z XV wieku. Z chwilą oznaczenia obszaru który rozciąga się między dolinami wyspy i Dronne. Obecnie, zgodnie z tradycją, przeprowadza się zbiór i winifikację z trzecim pokoleniem właścicieli, którzy produkują wspaniałe wino z Bordeaux Superior. Dominique Vacher kontynuował dzieła przodków poprzez promowanie ich wiedzy poprzez usuwanie w jakiejkolwiek innej cząsteczce chemicznej produktów fitosanitarnych i wybieranie rolnictwa ekologicznego. Domainique Vacher, właściciel odnajdywał życie w winie, które hoduje w naturalny sposób, i przywrócić mu francuską estetykę i elegancję. Tak więc Dusza, Duch i Elegancja są zasadami poszukiwanymi w każdym vintage i sprawiają, że są ponadczasowe. Chateau Grand Francais, Bordeaux Superieur Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (25%) i Merlot Noir (45%), z krótkim sznurkiem do równomiernego rozłożenia owoców. Cabernet Sauvignon to odmiana, która przynosi kolor i długowieczność w ustach. Jest to odmiana, która daje Grand French duży potencjał starzenia. Cabernet Franc to winogrono, delikatniejsze, którego zaletą jest słodki i owocowy charakter. Merlot znany ze swoich właściwości koloru i nut czerwonych owoców, okrągłości, owocowości i długowieczności w ustach. Winiarstwo Chateau Grand Francais, Bordeaux Superieur jest to praktykowane przez oddzielne odmiany winogron, a zespół finalizuje wybór kufli, dojrzewających w dębowych beczkach i odpoczywających przez kilka miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, aby wprowadzić złożoność wina. Fermentację bez dodatku drożdży przeprowadza się po czasie kadzenia około 15 dni. W ten sposób i przez wszystkie delikatne etapy produkcji wina, Grand French nie pozostawia nic przypadkowi. Rolnictwo ekologiczne Ecocert Chateau Grand Francais, Bordeaux Superieur to powierzchnia winnicy ma idealny rozmiar do kontroli jakości winorośli w odniesieniu do certyfikowanego ECOCERT rolnictwa ekologicznego. W przypadku Grand Français wino jest koniugowane w przeszłości, a obecnie pole uprawia się także ekologicznie od ponad dekady. Bez środków chwastobójczych i chemicznych, stosowane są tylko produkty certyfikowane ekologicznie. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona na stopie z niską wydajnością zapewniają optymalną jakość.

Produkty producenta