Cline Cellars Wines zainicjowała nieposkromionym stylem wysokiej jakości win. Podczas gdy reszta świata przeżywała wstrząs w burzliwych dniach wczesnych lat siedemdziesiątych XX wieku, rodzina i tradycja były bardzo żywe na bukolicznej farmie w Oakley w Kalifornii, jak Valeriano Jacuzzi - jeden z oryginalnych włoskich imigrantów braci uzdrowiska - pokazał wnukowi Fredowi Clineowi, jak drażnić magię z ziemi. Nancy Bunting, sama będąca produktem pionierskich korzeni rodzinnych, poznała Freda, gdy oboje byli studentami UC Davis. Pobrali się i założyli skromną wytwórnię win w Oakley z małym dziedzictwem Freda. hipnotyzowane trendy wina tego dnia, Fred i Nancy postanowili przywrócić akry 100-letnich winorośli i produkować odmiany Rhone w stylu Mourvedre, Carignane, Marsanne, Roussanne i Viognier, a także posadzili akry tego, co stanie się legendą Piwnice Cline Zinfandel. W 1991 roku Fred i Nancy przenieśli winnicę na 350-akrowe ranczo w słynnej dolinie Carneros w hrabstwie Sonoma. Tam Clines posadzili Merlot, Chardonnay, Pinot Noir i Syrah. Otworzyli pokój degustacyjny w wiejskim domu z 1853 roku i odnowili teren, aby podkreślić historię i duszpasterskie piękno posiadłości. Obecnie Clines posiada wiele akrów winnic w całym hrabstwie Sonoma, a inne nieruchomości znajdują się w hrabstwie Oakley i Tehama.

Produkty producenta