Dão Dao to portugalski region winiarski położony w Região Demarcada do Dão z podregionem Dão-Lafões w Centro w Portugalii . Dao region wina portugalskiego zalicza się do najstarszych uznanych regionów winiarskich wina Portugalii . Wino Dao produkowane jest w górzystym regionie o umiarkowanym klimacie , w obszarze Rio Mondego i Dão w północno-środkowym regionie Portugalii. Region Dao stały się Denominação de Origem Controlada (DOC) nazwa w 1990 DAO regionie pochodzenie Touriga Nacionalwinorośli, która jest głównym składnikiem wina porto. Region winiarski Dão położony jest na płaskowyżu osłoniętym z trzech stron granitowymi łańcuchami górskimi Serra da Estrela , Serra do Caramulo i Serra da Nave . Dzieki górskim terenom region Dão utrzymuje klimat w umiarkowanym klimacie z dala od wpływu pobliskiego Oceanu Atlantyckiego . Region Dão doświadcza obfitych opadów w miesiącach zimowych i długich, ciepłych, suchych latach poprzedzających zbiory . Winnice regionu są sadzone na piaszczystej, przepuszczalnej glebie na granitowej skale. Obszar Dao jest domem dla kilkudziesięciu odmian rdzennych winogron, przy czym większość produkcji wina pochodzi z Touriga Nacional, Tinta Roriz , Jaen , Alfrocheiro Preto i Encruzado . 80% produkcji w regionie Dao to wina czerwone, a przepisy DOC przewidują, że co najmniej 20% produkcji musi pochodzić z Touriga Nacional. Zdarza się że niektóre z najlepszych win Dao rezerwowych mogą mieć oznaczenie Dão nobre (co oznacza szlachetny Dão). Wysoka apelacja rezerwy Dao Garrafeira, wymaga , by wina były minimum 12,5% i było poddane procesowi dojrzewania co najmniej 2 lata w beczkach z dębu. Maksymalna wydajność czerwonego winogrona wynosi 70 hl / ha . Czerwone wina Dao są bardzo taniczne z powodu długich okresów maceracji podczas produkcji wina. Wielu producentów Dao korzysta z dębu francuskiego i portugalskiego. Niektórzy producenci Dao koncentrują się na tworzeniu bardziej owocowych stylów z gładszymi taninami. Historycznie rzecz biorąc, białe wina znane były z tego, że są nadmiernie utlenione i pełne , ale bardziej nowoczesne wina wytwarzają białe wina, które są świeże, owocowe i pachnące. Encruzado jest głównym winogronem białych obszarów, z kilkoma mieszankami Malvasia Fina i Bical. Garrafeira Wina białe wymagają co najmniej 0,5% więcej alkoholu niż 11,5% DOC i co najmniej 6 miesięcy w dębie. Maksymalna dopuszczalna wydajność dla białych winogron winnych wynosi 80 hl / ha.

Podregiony Dao:

Alva

Besteiros

Castendo

Serra da Estrela