Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Dekantacja

Dekantacja jest terminem chemicznym, oznaczającym zlanie substancji znad zanieczyszczeń. W przypadku wina, może również oznaczać wykonanie tej czynności także z innego powodu, czyli potrzeby napowietrzenia wina, by dać mu szansę „odetchnięcia” i ukazania szerszego spektrum aromatów, usunięcia nieprzyjemnych zapachów mogących być efektem redukcji z powodu małego dopływu tlenu do wina w butelce oraz złagodzenia agresywności jego tanin. Pytanie o to, czy powinniśmy zdekantować wino, możemy zadać osobie zamawiającej bezpośrednio po zamówieniu przez nią wina, lub prezentując butelkę przyniesioną już z piwniczki.

Podczas dekantacji podstawową sprawą jest to, by butelka wina zawierającego osad, które będziemy dekantować, nie podlegała przez wcześniejsze kilka godzin zbędnym wstrząsom. To samo tyczy się czasu po jego wyborze i transporcie do stołu. Dekantację wykonujemy na pomocniku kelnerskim, ustawionym w pobliżu stołu, przy którym siedzą goście, tak by mogli cały czas widzieć, co się dzieje z zamówionym winem.


Przygotowanie sprzętu
– do wykonania dekantacji potrzebny będzie następujący sprzęt: koszyk do wina, czysta, pozbawiona obcych zapachów karafka (dekanter), serweta kelnerska, świecznik z prostą niezbyt wysoką świecą, spodek do odłożenia korka, spodek z zapałkami, dodatkowy kieliszek.


Transport i prezentacja
– jeżeli ustaliliśmy potrzebę zdekantowania wina przy jego zamówieniu, transportujemy je do stołu w koszyku kelnerskim, starając się nie wstrząsać butelką, by nie zmącić wina osadem wewnątrz butelki. Prezentujemy butelkę ułożoną w koszyku etykietą w stronę gościa, jednocześnie informując, jakie wino prezentujemy.


Przygotowanie wina do dekantacji
– odstawiamy koszyk z butelką na pomocnik, i ostrzem trybuszona nacinamy koszulkę poniżej zgrubienia i usuwamy ją z szyjki. Pozostałą cześć koszulki nacinamy wzdłuż jej długości i podważając ostrzem zdejmujemy i chowamy do kieszeni fartucha.


Otwieranie butelki
- delikatnie przecieramy serwetą korek i szyjkę butelki, a następnie wbijamy i wkręcamy śrubę trybuszona w korek i wyciągamy go, w końcowej fazie chwytając korek przez serwetę i odchylając go do góry. Wyciągnięty korek wąchamy i sprawdzamy czy nie uległ uszkodzeniom, a następnie wykręcamy ze śruby i odkładamy na spodek. Przecieramy serwetą szyjkę butelki wewnątrz i na zewnątrz.


Sprawdzenie wina
– nie usuwając wina z koszyka, niewielką ilość wina wlewamy do karafki i opłukujemy nim ściany naczynia, po czy wylewamy wino do uprzednio przyniesionego kieliszka i dokonujemy oceny technicznej wina pod kątem ewentualnych wad. Jeżeli uznamy wino za sprawne, odstawiamy kieliszek na pomocnik i odpalamy zapałką świeczkę i odkładamy ją na spodek.


Dekantacja
– osoby posiadające wprawę mogą przystąpić do dekantacji nie wyjmując butelki z koszyka, rekomenduję jednak ostrożne wyjęcie butelki z koszyka. W jedną rękę chwytamy karafkę, a w drugą butelkę lub koszyk i jednostajnym, delikatnym strumieniem przelewamy wino z butelki do karafki starając się, aby początek szyjki był podświetlony przez palącą się świeczkę, co umożliwi dostrzeżenie momentu pojawienia się osadu w zaokrągleniu butelki i przerwanie dekantacji.


Sprawdzenie wina w karafce
– po zakończeniu przelewania odstawiamy butelkę lub koszyk na pomocnik a karafkę z winem podświetlamy nad świeczką by sprawdzić, czy osad nie przedostał się do jej wnętrza.


Nalewanie wina z karafki
– wino z karafki nalewamy według tych samych zasad, jak przy nalewaniu z butelki. Po zakończeniu nalewania konieczne jest pozostawienie zarówno karafki z winem jak i pustej butelki. Następnie gasimy świeczkę zapałką pozostawioną uprzednio na spodku, przechylając nią knot i topiąc go w wosku i sprzątamy pozostały sprzęt użyty do dekantacji

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.