Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Emilia Romagna - Bachus Sklep Warszawa. Wina na każdą okazję.
Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Napa ValleyWina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Emilia Romagna region Włoch
    Emilia Romagna region Włoch

Sklep Bachus - Emilia Romagna

 

 

 

 

 

 

 

Emilia-Romagna, położona w północnych Włoszech, który obejmuje rozległy obszar, który był niegdyś dwoma odrębnymi regionami. Obecnie jest jedynym włoskim regionem winiarskim, zarówno na wschodnim, jak i zachodnim wybrzeżu. Emilia-Romagna ma prawie 150 mil szerokości, rozciągając się niemal na cały obszar północnego półwyspu włoskiego. Na południu jest Toskania, na północy są Lombardia i Wenecja Euganejska, a na wschodzie jest Morze Adriatyckie. Stolicą regionu jest Bolonia, a inne miasta w regionie Emilia-Romagna to Modena, Parma i Ferrara. W regionie Emilia Romagna są wyraźnie różne klimaty i gleby, od wzgórz Emilii na zachodzie, pod wpływem Apeninów, po równiny Romagny na wschód od Modeny i Bolonii. Uprawa winorośli rozpoczęła się tutaj w VII wieku, kiedy winorośl została wprowadzona przez lud Etrusków. Trudno jest scharakteryzować wina z tego regionu, z wyjątkiem tego, że region jest wyjątkowy pod względem różnorodności. Pomimo swojej wielkości, Emilia-Romagna ma tylko 2 strefy DOCG: Albana di Romagna i Colli Bolognese Classico Pignoletto. W sumie 15% win regionu pochodzi z ponad 20 różnych stref DOC, z których każda jest oznaczona innym rodzajem terroiru. Rzeka Po płynie z zachodu na wschód, a kluczowe cechy geograficzne i topograficzne obejmują pagórki, równiny przybrzeżne i Apeniny.Najczęściej uprawiane odmian winogron z Emilii-Romagny należą Malvasia, Lambrusco, Trebbiano, Barbera, Bonarda i Sangiovese. Istnieje 5 różnych stref DOC Lambrusco (w tym Modena i Reggiano), a Lambrusco - często używane do produkcji stosunkowo tanich, słodkich i owocowych win (zarówno regularnych, jak i musujących) - jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych win z tego regionu. Lambrusco łączy się szczególnie dobrze z serami regionu. Produkcja wina w Emilii-Romagna dzieli się na połowę między białe wina i czerwone wina. Najbardziej znanym winem Emilii jest Lambrusco , niezrozumiana delikatna czerwień, której najlepsze przykłady rzadko można spotkać za granicą. W swoim ojczystym regionie cieszy się jako wino wytrawne, które jest wyjątkowe w lokalnej kuchni, podczas gdy eksportowane wina są zwykle suche i słodkie, a brak im charakterystycznego "prawdziwego" Lambrusco, które Emilianie utrzymują dla siebie. . Taki był międzynarodowy popyt na Lambrusco, że metoda zbiornika została wprowadzona do jego produkcji, jako bardziej efektywna metoda produkcji większej ilości wina. Pikantny styl Lambrusco jest popularny w Emilii i znajduje odzwierciedlenie w innych winach w całym regionie. Istnieją trzy strefy DOC dla Lambrusco - Lambrusco di Sorbara , Lambrusco Grasparossa di Castelvetro iLambrusco Salamino di Santa Croce - a także subappelacja Lambrusco pod Reggiano DOC. Contrastingly, Romania Najlepsze wina DOC są w dużej mierze oparte na szczepie Sangiovese. Wcześniejsze przykłady były stosunkowo lekkie, ale nowoczesne wersje mają wielką głębię i smak i są w stanie starzeć się majestatycznie. Pod względem win białych ważne są Albana i Trebbiano, które rosną prawie wszędzie. Trebbiano produkowane w ramach Romagna DOC pochodzi z regionu, a jego wina mają tendencję do cięcia ponad często neutralne wina Trebbiano oferowane w innych regionach. Albana di Romagna jest lokalną specjalnością, która jest najlepiej znana jako pierwsza DOCG we Włoszech dla białego wina. Ta DOCG obejmuje wina secco , amabile , dolce i intrygującepassito . Musujące wino Albana jest również produkowane w ramach DOC Romagna. Zagraniczne odmiany winorośli to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon i Pinots, które są odpowiedzialne za kilka stylowych nowoczesnych win. Wielu producentów wykorzystuje potencjał włoskich winogron w tym zróżnicowanym regionie i skupia się na lokalnych specjałach, takich jak Pagadebit, którego nazwa oznacza "płatnik długu", mocny biały pnącz, który wykazuje wielki potencjał i wszechstronność. Podpułkownik Cagnina in the Romagna DOC przeznaczony jest do win czerwonych z winogron Terrano, które są łatwe w piciu, owocowe i suche. Bosco Eliceo DOC oferuje przyjemne suszone czerwienie i musujące z winogron Fortana, a także ciekawe wina Sauvignon i Merlot. Łatwe do picia białka wytwarzane są z Malvasia i Ortrugo (który ma swój własny DOC) oraz czerwonych owoców pochodzących od Barbera i Bonarda.

 

Apelacje wina :

Emilia Romagna DOCG - Albana di Romagna, Colli Bolognesi Classico Pignoletto

Emilia Romagna DOC -Bosco Eliceo, Colli Bolognesi, Colli d'Imola, Colli di Faenza, Colli di Parma, Colli di Rimini, Colli di Scandiano e Canossa, Colli Piacentini, Colli Romagna Centrale, Gutturnio, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Modena lub di Modena, Ortrugo, Reggiano, Reno, Romagna

Emilia Romagna IGT - Bianco di Castelfranco Emilia, Emilia lub dell'Emilia, Forlì, Fortana del Taro, Rawenna, Rubikon, Sillaro lub Bianco del Sillaro, Terre di Veleja, Val Tidone.

Oprócz 20 DOCG i DOC, w regionie jest 9 IGT.

 

Produkcja wina w Emilii-Romagnie sięga VII wieku p.n.e., kiedy przybyli etruscy kupcy. Za nimi podążyli Rzymianie, którzy nazwali region drogą ("Via Aemilia"), którą zbudowali, by połączyć go z miastami w południowej części Włoch.

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE