Esterhazy Wein GmbH CoKG Austria

Książęta Esterhazy producent win z Austrii przez wieki z pasji do dobrego wina kształtowali i mieli wpływ na życie kulturalne. Wino w Europy w Austrii jest stałym kompanem podczas posiłków i spotkań z przyjaciółmi.

Książęta Esterhazy słynęli z wspaniałej królewskiej rodziny, która od wielu pokoleń dokładała wszelkich starań aby winnica pozwalała tworzyć wspaniałe wina. Obecnie klimat często jest zmienny. Charakter terror z duża ilością słońc i ciepła lecz z wieloma suszami i brakiem wody. To wszystko spowodowało iż tylko urządzenia z doskonałą zasłoną, dobrą strukturę gleby i dobrze rozwinięty system korzeniowy może przetrwać ten czas bez stresu i doprowadzić do pełnej dojrzałości winogron. Uczyniono wiele starań aby wina były doskonałe i mogły cieszyć dobrym smakiem wszystkich miłośników wina.

Wina Austriackie od rodzina Esterházy to ponad 300 lat kultury i polityki w Burgenlandzie, na południowy wschód od Wiednia, odpowiadając za wprowadzenie Pinot Noir do regionu w 1758 roku. Przez wiele lat wino było produkowane w piwnicach pod pałacem, który dominuje nad miastem Eisenstadt, ale w 2006 roku w Trausdorf, tuż za miastem, otwarto nową, zaawansowaną technologicznie winnicę, która zajmuje się produkcją z 90 hektarów posiadłości, 48 położony między Neusiedlersee a wzgórzami za Eisenstadt, 17 nad węgierską granicą w Sopron. 35% to biel z Grüner Veltliner, Pinot Blanc i Sauvignon jako podstawa, 65% z Blaufränkisch, Pinot Noir, Zweigelt, a nawet trochę Merlot i Cabernet Sauvignon. W winnicy wprowadzono wszystkie nowoczesne pomysły, od stołów do sortowania, maceracji na zimno, maceracji półwęglowej, ruchu grawitacyjnego, kontroli wilgotności i temperatury. Historia Esterházy sięga XIII wieku. Początkowo byli to przedstawiciele królów Węgier i powiernicy dynastii Habsburgów.  Wobec lojalność cesarza Ferdynanda II , hrabia Nikolaus Esterházy zobowiązał władców Eisenstadt i Forchtenstein w 1622 do 400.000 węgierskich guldenów. Cesarz nie mógł już spłacić ogromnej sumy, więc Forchtenstein stał się dziedzictwem Esterházy w 1626 roku, a Eisenstadt w 1647 roku. Książąt Esterházy ukształtowały życie polityczne i kulturowe Europy Środkowej na przestrzeni wieków. Od początku główną rolę odgrywała uprawa winorośli. Linia Esterházy została założona przez cesarza Leopolda I w 1687 roku. Rodzina królewska przez wieki kształtowała lokalną uprawę winorośli i kontynuowała innowacje na tym obszarze. Winogrona Pinot Noir zostały po raz pierwszy wprowadzone przez Esterházy , a następnie inne odmiany Burgundii. Droga do najważniejszych odmian winorośli w Burgenlandzie została wybrukowana. Dzięki nowej winnicy i najnowocześniejszemu wyposażeniu winifikacja została podniesiona do obecnego, wiodącego standardu w 2006 roku. To sprawia, że Esterházy jest jedną z najnowocześniejszych winnic w Austrii. Burgenland region Leithaberg jest jednym z najbardziej zróżnicowanych obszarów uprawy winorośli na ziemi - dzięki szczególnemu klimatowi i zróżnicowanym glebom. Esterházy jest właścicielem 90 hektarów winnic - wspaniałe czerwone wina i wyrafinowane wina białe są winifikowane, o których nikt tak łatwo nie zapomina. Wielka tajemnica Esterházy tkwi w ich lokalizacji. Różnorodność gleb - zwłaszcza łupek mikowy i wapień Leitha - dają wino o pełnym smaku. Pobliskie jezioro wydziela ciepło, a świeże nocne wiatry pozwalają wspaniale kwitnąć winoroślom. Esterházy posiada najbardziej zróżnicowane lokalizacje w regionie uprawy winorośli Burgenland, DAC Leithaberg : Großhöflein St. Georgen, Eisenstadt, Kleinhöflein, Rdza Św. Margarethen.  Większość winnic w Esterházy obsadzone jest odmianami czerwonymi (Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Zweigelt), a jedną trzecią białymi (Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc i Welschriesling).

 

Esterhazy Classic Pinot Noir

Produkty producenta