Szczep Falanghina

Szczep Falanghina jest odmianą szeroko uprawianą w Kampanii na południu Włoch. Jest to odmiana białych winogron rdzennie związana z tym regionem, jednak historycy twierdzą, że może pochodzić także z Grecji. W pewnym momencie szczep Falanghina był bardzo mało popularny i możliwe było jego całkowite zapomnienie, jednak został on odkryty na nowo przez Leonardo Mustilliego, który zaczął ten szczep butelkować w latach 70. XX wieku jako wino odmianowe.

Od tego czasu popularność win wytrawnych z tego szczepu rzeczywiście wzrosła, choć z powodzeniem łączy się je również z innymi lokalnymi odmianami lub przerabia na słodkie wina Passito. Wina z Francine mają dobrą strukturę i przyjemny aromat kwiatu pomarańczy i miodu, czasem z nutami cytrusowo-brzoskwiniowymi i migdałowymi. Smak jest zwykle jabłkowo-gruszkowy, w zależności od miejsca uprawy winogron. Dobre wino francuskie ma elegancką równowagę, średnią kwasowość, a czasem subtelną mineralność lub lekką słoność, zwłaszcza gdy jest zrobione z owoców z winnic położonych blisko wybrzeża. Dwie odmiany Francine uprawiane są w różnych lokalizacjach - jedna w pobliżu miejscowości Benevento, a druga w pobliżu Campi Flegre. Ta ostatnia wersja cieszy się większym prestiżem. Na podstawie wyników testów DNA twierdzi się nawet, że są to dwie różne odmiany: falanghina beneventana i falanghina flegrea, ale to rozróżnienie nie obowiązuje jeszcze zgodnie z włoskim prawem winiarskim. Falanghina beneventana jest zwykle warzona bez ekspozycji na dąb i ma mniej aromatu.

Wina produkowane przez Falanghina flegrea są lepszej jakości i często podczas produkcji mają kontakt z dębem. Mimo swojej popularności Francina jest rzadko uprawiana poza Kampanią. Można go znaleźć w niewielkich ilościach w Apulii i Abruzji, ale produkowane tam wina nie są eksportowane. Falanghina jest prawdopodobnie jedną z odmian, które przyczyniły się do powstania słynnego wina falernijskiego, tak cenionego przez starożytnych Rzymian.

Z racji tego, że wina Falaghina to wina białe wytrawne, to podaje się je do innych potraw niż wina czerwone. Wina ze szczepu Falaghina sprawdzą się idealnie do potraw z mięsem drobiowym, a także do owoców morza. Bez wględu na kolor wina, ten typ alkoholu świetnie się komponuje z daniami mocno przyprawionymi, dziczyzną, serami i grzybami.

Podczas degustacji najpierw podaje się wina wytrawne, przed słodkimi. W większości przypadków najpierw degustuje się wina młode. Kiedy dochodzi do dylematu, czy najpierw podać wino czerwone czy białe - zawsze białe! Z tego też powodu wina Falanghina sprawdzą się idealnie jako aparitif.

Wina Falanghina sklep to miejsce, w którym można nabyć najbardziej wyselekcjonowane butelki wina. Każdy z alkoholi posiada certyfikat regionalny, który potwierdza, że produkt powstał ze składników pochodzących z danego regionu, a także powstał za pomocą tradycyjnych metod produkcji. Inwestycja w dobre wino zapewni nam doskonałe doznania smakowe. Butelka wyselekcjowanego wina jest także doskonałym pomysłem na prezent.

Falanghina - Szczep do produkcji wina białego, pochodzący z południa Włoch; uprawiany głównie w regionie Kampania, na południu kraju; daje wina dość treściwe i dobrze zbudowane.