Szczep Furmint - Frumentum

Znane polskie powiedzenie mówi "Polak Węgier dwa bratanki". Nie tylko ze względu na to powiedzenie Polacy uwielbiają wina pochodzące z tej części świata, wśród których królują między innymi wspaniałe słodkie Tokaje. Endemicznym szczepem, doskonale rosnącym na żyznych, wulkanicznych glebach węgierskich jest Furmint. To szczep białych winorośli, doskonale znany w Europie, uprawiany szeroko nie tylko na Węgrzech, ale również w innych krajach, między innymi w Słowenii, czy w Austrii. Winogrona szczepu Furmint pozwalają przygotować wino różnorodne. W zależności od zastosowanych technologii mogą być lekkie i nieskomplikowane, jak również ciężkie i słodkie. Szczep Furmint - Frumentum jest wart szerszego poznania.

Szczep Furmint - Frumentum

Znawcy wina mówią, że szczep Furmint - Frumentum to szczep o wielu twarzach, który w zależności od sposobu produkowania z niego wina, może dać niezwykle lekkie wino wytrawne lub wyjątkowo słodkie i ciężkie wino deserowe. Najważniejsze regiony uprawy tej winorośli to węgierski Tokaj i Somlo. Szczep narodził się w Kotlinie Karpackiej, a pierwsze wzmianki o nim pojawiają się około roku 1620. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa frumentum, co oznacza pszenicę. Wzięła się od pięknego, złocistego i ciemnego koloru wina, które jest otrzymywane z winogron szczepu. Szczep Furmint - Frumentum charakteryzuje się ogromną żywotnością, nawet wieloletnie krzewy nadal owocują. To, co dla nich charakterystyczne, to fakt, że z łatwością pokrywają się szlachetną pleśnią, dzięki czemu można uzyskiwać z nich tak pyszne, głębokie w smaku i nasycone wina, na przykład słodki Tokaj. Szczep jest też odporny na trudne warunki atmosferyczne. Rosnące w większości na terenie Węgier winorośle tego szczepu doskonale radzą sobie zarówno z mrozami, które czasami nawiedzają tę część świata, jak również z suchym i upalnym latem. Tak jak wspominano już wcześniej, szczep Furmint - Frumentum uprawiany jest nie tylko na Węgrzech, ale również w innych częściach Europy, z tym, że tam stosowane są inne nazwy.

Wina Furmint - Frumentum sklep

Sporo osób zastanawia się, jakie wina Furmint - Frumentum warto wypróbować i częściej wprowadzać na swój stół. Po pierwsze warto wspomnieć o tym, że z tego szlachetnego starego szczepu można produkować różne wina, od lekkich win wytrawnych, po ciężkie, słodkie wina deserowe. Bez wątpienia najsłynniejsze wina Furmint - Frumentum to przepyszne, słodkie tokaje, które najlepiej smakują delikatnie schłodzone. Tokaj Aszu to prawdziwa klasyka gatunku. To wino o wyjątkowym aromacie, w którym wyczuwa się między innymi owoce, rodzynki oraz inne bakalie. Tokaj wytwarzany ze szczepu Furmint - Frumentum wspaniale smakuje ze słodkimi owocami, deserami, ciastami oraz rzecz jasna lodami. Tokaje to wina, które produkuje się z winogron mocno dojrzałych, zbieranych pod koniec sezonu. Jeżeli jednak pijemy wino z winogron zbieranych wcześniej, częściej charakteryzuje się ono lekkim, bardziej ziołowym i owocowym smakiem, z wyczuwalnym aromatem siana i trawy. Wszystkie wina Furmint - Frumentum są godne poznania.

Furmint - Frumentum – (po łacinie pszenica, nazwa odnosi się do złocistego koloru wina)

Biały szczep winnej latorośli pochodzący z Węgier. Furmint uprawiany jest głównie w rejonie Tokaju, gdzie stanowi 70% znajdujących się tam winorośli i wykorzystywany jest do produkcji win tokaj aszu. Uprawiany jest również w niewielkim stopniu na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel), w Słowenii (pod nazwą sipon) oraz we Włoszech i w Niemczech.