Wina Gamay dla każdego

Wina Gamay to świetny wybór dla każdego, kto nie wyobraża sobie obiadu bez kieliszka czerwonego wina. Ta czerwona odmiana winorośli jest dobrze znana ze swojego lekkiego, owocowego aromatu. Wina Gamay są najlepsze, gdy są młode i takie też zazwyczaj znajdują się w sprzedaży.

Winnice, gdzie rośnie szczep Gamay, można znaleźć głównie we Francji. Są zlokalizowane w Dolinie Loary, w Burgundii, a także w Dolinie Rodanu. Niektóre winnice włoskie i szwajcarskie także zajmują się uprawą tego szczepu, ale wino Gamay jest kojarzone przede wszystkim z Francją.

Co ciekawe, swoją sławę szczep Gamay uzyskał dzięki opiniom zwykłych ludzi, ponieważ krytycy nigdy nie oceniali tego wina zbyt wysoko. I choć wino to nie spełnia wymagań prawdziwych ekspertów, jego smak jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Jest to powodem dla którego tak wiele osób z chęcią sięga po kolejną butelkę wina Gamay.

Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję wypróbować wina Gamay, na pewno zapamięta niezwykłe aromaty, jakie można w nim wyczuć. Przeważają tam nuty owocowe i kwiatowe, charakteryzujące się kwaskowością. Jest to powód dla którego wino to jest tak orzeźwiające. Aromat owoców dotyczy przede wszystkim owoców czerwonych (wiśni i truskawek) i owoców białych. W niektórych przypadkach można także wyczuć posmak… cukierków. Odpowiada za to specjalna metoda maceracji, wykorzystywana przy tworzeniu tego wina.

Szczep Gamay często jest używany do tworzenia win kupażowych. Wśród popularnych duetów jest połączenie Gamay z Pinot Noir. Szczepy te mają ze sobą dużo wspólnego, a stosowane jednocześnie, zapewniają niezapomniane wrażenia smakowe. Podczas serwowania każdego wina Gamay ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim schłodzeniu butelki przed jej otwarciem. Wszystkie wina Gamay smakują najlepiej, gdy przechowywane są w temperaturze około 12 stopni Celsjusza.

Dla każdej osoby, która poszukuje wina Gamay sklep z winami na pewno zapewni dostęp do wielu wariantów. Jeżeli ktoś pragnie mieć pewność, że dokona dobrego wyboru, to powinien kupić Beaujolais Nouveau. Gdy bowiem chodzi o wina tworzone ze szczepu Gamay, Beaujolais Nouveau jest najsłynniejsze na całym świecie. Sława ta jest tak duża, że każdy trzeci czwartek listopada jest uważany za święto tego wina we Francji, a także w wielu innych krajach. Dzień ten zbiega się z momentem, gdy wina Gamay z danego rocznika zaczynają pojawiać się w sprzedaży. Nazwa Beaujolais Nouveau pochodzi od francuskiego regionu w którym jest ono tworzone. Oprócz tego w Beaujolais ze szczepu Gamay powstają także dobrze znane wina Brouilly lub Moulin a Vent.

Powodem popularności każdego wina ze szczepu Gamay jest nie tylko wspaniały smak i aromat. Równie ważne jest też to, że są one bardzo uniwersalne. Jako nieliczne z win czerwonych, wina Gamay mogą być serwowane do każdego dania. Dotyczy to zarówno dań rybnych, dań mięsnych, a także dań opartych na warzywach i owocach. Dlatego też jeżeli ktoś ma problem ze znalezieniem odpowiedniego wina do obiadu to zawsze powinien postawić na butelkę wina Gamay, wiedząc przy tym, że będzie to świetny wybór.

Gamay czerwony szczep winny pochodzący z Francji. Odmiana jest naturalną krzyżówką odmiana pinot noir i heunisch Weis. Czasami odmianę kekfrankos mylnie nazywa się gamay noir. Odmiana gamay jest rozpowszechniona we Francji (siódma co do popularności wśród szczepów czerwonych) i uprawiana na 29 698 ha (2010) . Głównymi rejonami upraw jest obszar w północnej dolinie Rodanu i na południu Burgundii, gdzie rosną dwie trzecie francuskich krzewów gamay. Na większą skalę odmiana występuje jeszcze w dolinie Loary Największą popularność wśród win produkowanych z gamay osiągnęły wina z (regionu Beaujolais). Wina z gamay są przeważnie produkowane z użyciem maceracji węglowej i powinny być konsumowane jako młode Kilkunastoletni potencjał starzenia wykazują wina z niektórych wyróżnionych apelacji (cru) w regionie Beaujolais, winifikowane poprzez fermentację moszczu (np. Moulin a Vent, Brouilly, Fleurie, Julienas). Czerwone wina gamay mają bardzo żywy, błyszczący kolor w różnych odcieniach czerwieni (wiśniowy, karminowy, rubinowy, purpurowy, szkarłatny), zawsze w ich jasnych wersjach.Wino jest wyraźnie owocowo-kwiatowe, o zauważalnym poziomie kwasowości. Aromat charakteryzuje się dużym bogactwem nut owoców czerwonych (wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, jeżyna, malina), owoców białych (jabłko, gruszka, agrest) i przypraw (karmel, kakao).