Glenmorangie Whisky założona w szkockim regionie Highlands przez William Matheson w 1843 roku w miejscowości Tain. Obecnie Glenmorangie jest własnością francuskiego koncernu LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy. Historia Glenmorangie sięga niemal dwóch wieków. Dzięki najlepszym mistrzom destylarni przekazuje sekrety tworzenia Glenmorangie z pokolenia na pokolenie, strzegąc sztuki wypracowywane przez minione lata. Symbolem i logo wyrafinowanej złożoności Glenmorangie jest Signet, ornament z mistycznego piktyjskiego Kamienia Cadboll z VIII wieku, odkrytego w pobliżu miejscowości Tain na wschodnim wybrzeżu regionu Highland. W 1843 roku mistrz William Matheson żądny sławy i bezkompromisowy mistrz destylacji zakupił w Tain nad zatoką Dornoch farmę Morangie i na miejscu dawnego browaru wybudował destylarnię, którą nazwano Glenmorangie. Destylarnia Glenmorangie leżąca w północnej część Szkocji Highland, jest jednym z pięciu regionów produkcji szkockiej whisky (Highland, Speyside, Lowland, Campbeltown, Islay). Highland to region o specyficznym północnym klimacie, na wysokich wzgórzach owiewanych wilgotnymi morskimi wiatrami, uprawia się obecnie najlepsze odmiany jęczmienia, z których powstaje Glenmorangie Whisky. Kiedy w 1843 roku William Matheson zakupił dla swej destylarni najwyższe alembiki w Szkocji, wielu mogło uznać to za śmiałą ekstrawagancje a jednak to był pierwszy krok do doskonałości który do dziś jest praktykowany. Unikalne miedziane alembiki (destylatory kotłowe ogrzewane parą) miały aż 5 metrów i 14 centymetrów wysokości. Na początku niebyło łatwo, po wielu próbach i wieloletnich testach odpowiednich mieszanek i odpowiednio dobranego czasu dojrzewania w dębowych beczkach Whisky zostało zaprezentowane i wypuszczone do dystrybucji. Whisky Glenmorangie została oceniano bardzo dobrze a zainteresowanie pośredników szybko wzrosło. Szkocja pokochała whisky Glenmorangie która była od początku do końca rygorystycznie produkowana w jednej destylarni i wyłącznie z jęczmiennego słodu, wody i drożdży, przy użyciu tradycyjnych miedzianych alembików, poddawana wieloletniemu procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. Poza najlepszą odmianą jęczmienia główną rolę spełnia woda, aby zadbać o dostatek dobrej wody następcy Williama Mathesona kupili teren ze strumieniem Tarlogie, którego krystaliczna czystość i unikalny skład mineralny wody są wynikiem ponad 300 lat filtracji przez wapienne i piaskowcowe skały okolicznych wzgórz. Do dziś dnia woda z strumienia Tarlogie służy do produkcji Glenmorangie. Podobnie cała aparatura w Glenmorangie jest wierną kopią oryginalnych miedzianych alembików używanych za czasów Williama Mathesona. Glenmorangie Whisky charakteryzuje się złożonością i można sią pochwalić że w Whisky Glenmorangie zidentyfikowano aż 144 smaki i aromaty, współtworzące niezwykle bogate, finezyjne i intrygujące kompozycje. Glenmorangie Whisky zalicza się do najlepiej sprzedających się Whisky Szkockich na świecie.

Najbardziej popularne Whisky destylarni to

Glenmorangie The Original

Glenmorangie the Lasanta

Glenmorangie The Quinta Ruban

Glenmorangie The Nectar Dór

Glenmorangie 18 YO

Glenmorangie 25 YO

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz