Irish Whiskey - Irlandzka Whisky to whisky wyprodukowana na wyspie Irlandii potocznie nazywana woda życia.

Irlandzka whisky była niegdyś najpopularniejszym duchem na świecie, chociaż długi okres schyłkowy od końca XIX wieku poważnie zaszkodził przemysłowi. Tak bardzo, że chociaż Irlandia chciała pochwalić się ponad 30 destylarniami w latach 90. XIX wieku, sto lat później liczba ta spadła do zaledwie trzech. Irlandzka whisky odrodziła popularność od końca XX wieku i od 1990 roku jest najszybciej rosnącym duchem na świecie. Przy eksporcie rosnącym o ponad 15% rocznie rozbudowano istniejące destylarnie i wprowadzono szereg nowych gorzelni. zbudowana. Od sierpnia 2017 r. W Irlandii działa osiemnaście destylarni, z czego co najmniej szesnaście w fazie planowania. Obecnie działa sześć Irish Whiskey, aby posiadać starzone whisky, a tylko jeden z nich działał przed 1975 rokiem. Słowo "whiskey" (lub whisky) pochodzi od irlandzkiego (lub "gaelickiego") uath beatha , co oznacza wodę życia. Irlandzka whisky była jednym z pierwszych napojów destylowanych w Europie, powstałych około 12 wieku. Uważa się, że mnisi irlandzcy przynieśli technikę destylacji perfum z powrotem do Irlandii z ich podróży do krajów śródziemnomorskich około 1000 rne Irlandczycy następnie zmienili tę technikę, aby uzyskać pitego ducha Irish Whiskey. Mimo że nazwa "whisky" była określana jako "whisky", różniła się od tego, którą obecnie uznajemy za whisky. Beatha Uisce lub whisky produkowane w czasach historycznych nie byłby wieku, a często Irish Whiskey przyprawione aromatycznymi ziołami, takich jak mięta, tymianek lub anyżu. Irish Mist , likier whisky wprowadzony na rynek w 1963 r., Jest rzekomo oparty na takim przepisie. Wszystko wydarzyło się setki lat temu, zapisy produkcji whisky w Irlandii mogą być trudne do zdobycia, szczególnie we wcześniejszych latach, kiedy produkcja była nieuregulowana. Dodatkowo wiele irlandzkich zapisów do produkcji Irish Whiskey było zniszczonych. Najstarsze pismo o zapiskach Irish Whiskey pochodzi z Irlandii w 1405 r. Na początku XIX wieku Irish Whiskey była największym rynkiem spirytusowym w Wielkiej Brytanii, a popyt na ducha przekraczał nawet bardziej zaludnioną Anglię. Dbając o rosnący pobyt na Irish Whiskey Irlandia stała się największym producentem alkoholi wysokoprocentowych w Zjednoczonym Królestwie, a Dublin, największy rynek napojów spirytusowych w Irlandii, stał się głównym ośrodkiem destylacji. W 1823 r. Dublin miał pięć największych licencjonowanych destylarni w kraju. W szczytowym momencie Irish Whiskey i destylarnie w Dublinie wzrosłyby, by stać się największym na świecie, o łącznej mocy prawie 10 milionów galonów rocznie, z których największy, destylarnia Roes Thomas Street Distillery , miał wydajność 2 miliony galonów rocznie. Reputacja Irish Whiskey dublińskiej była tak duża że Distillers Company Ltd. , szkocka firma destylacyjna, która zbudowała gorzelnię w Dublinie, twierdziła, że ​​whisky w Dublinie mogłaby sprzedawać za 25% premię w stosunku do innej irlandzkiej whisky i że miała popyt 5 razy więcej niż szkockiej Whisky. Chociaż liczby te są prawdopodobnie zawyżone, wskazują na szacunek, z jakim dublińska whisky była prowadzona, nawet przez szkockich gorzelników. W tym okresie cztery największe dublińskie firmy gorzelnicze: Johna Jamesona, Williama Jamesona, Johna Powersa i Georgea Roea (wszystkie rodziny i zbiorowo znane jako "Wielka Czwórka") zdominowały irlandzki krajobraz destylacji. Główną produkcję tych destylarni, znaną jako single lub " pure pot still""whisky" została wyprodukowana z mieszanki słodowego i niesłodowanego jęczmienia i jest destylowana w destylatorach garnekowych, styl ten, początkowo stosowany jako sposób na uniknięcie 1785 podatku od słodu, przetrwał, chociaż podatek został później uchylony. W rzeczywistości, nawet pod koniec lat 80. XIX wieku, tylko dwie z 28 istniejących wówczas irlandzkich gorzelni produkowały whisky single malt, a reszta niezłomnie w ich oddaniu. W tym okresie, kiedy irlandzka whisky znajdowała się w zenicie, trudno byłoby sobie wyobrazić, że szkockie, produkowane następnie przez drobnych producentów i prawie niespotykane poza Szkocją, wkrótce stałoby się dominującym napojem na świecie. Podczas gdy irlandzka whisky, najpopularniejsza na świecie whisky, wkroczyłaby w stulecie schyłku, a wszystkie wielkie gorzelnie w Dublinie zamykały drzwi. Do tego stopnia, że ​​pod koniec XX wieku niegdyś popularna niegazowana whisky prawie całkowicie zniknęła, pozostały tylko dwie specjalistyczne buteleczki , Green Spot i Redbreast. Jednak od 2010 r. Wprowadzono kilka nowych Irish Whiskey z pojedynczą pulą. Irlandzka whisky jest chronionym europejskim oznaczeniem geograficznym (OG). Irlandzka whisky musi być destylowana na wyspie Irlandii. Irlandzka whisky ma mieć minimalną zawartość alkoholu w objętości 40% Indywidualne specyfikacje techniczne trzech odmian irlandzkiej whisky, " single pot still whiskey", " single malt whiskey ", " single grain whiskey " i " blended whiskey " whisky (mieszanka tych dwóch lub więcej z tych odmian) są również przedstawione w technicznych plik. Użycie określenia "single" w wyżej wymienionych odmianach jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy whisky jest całkowicie destylowana w miejscu, w którym znajduje się jedna destylarnia. Dojrzewanie odbywa się tylko na wyspie Irlandii.

Obecne Gorzelnie w Irlandii

Według organizacji Alcoholic Beverage Federation (ABFI), od sierpnia 2017 r. W Irlandii działa 18 destylarni whisky. Wiele Irish Whiskey zostało niedawno ustanowionych i nie rozwinęły jeszcze swoich wyrobów spirytusowych do sprzedaży w postaci whisky:

Destylarnia Blackwater (zał. 2015) - obecnie produkuje gamę ginu i sprzedaje 17-letni single malt z innej destylarni. Produkuje Irish Whiskey od 2018 r. Destylarnia nie posiada własnej whisky gotowej do sprzedaży. Blackwater jest w trakcie budowy nowej destylarni, która ma zostać otwarta w 2018 r.

The Connacht Whiskey Company (zał. 2014) - planuje wydać whisky single pot still Irish Whiskey pod koniec 2019 roku. Obecnie produkuje gin, wódkę i poitín. Sprzedaje również pojedynczy słód pozyskiwany z innych destylarni.

Cooley Distillery Irish Whiskey (zał. 1987) - po otwarciu była jedyną niezależną destylarnią w Irlandii. Z siostrzaną destylarnią w Kilbeggan produkuje whisky Connemara, Tyrconnell, Kilbeggan i 2Gingers. Jest własnością Beam Suntory od 2011 roku.

Dingle Distillery Irish Whiskey (zał. 2012) - destyluje gin, wódkę i whisky. Pierwsze partie whisky zostały wydane pod koniec 2016 r. W 2017 r. Wydano whisky single pot still .

Echlinville Distillery Irish Whiskey (zał. 2013) - pierwsza irlandzka gorzelnia, która otrzymała licencję destylacyjną od prawie 125 lat. Destylarnia wprowadza na rynek markę Dunvilles , wyprodukowaną wcześniej w Royal Irish Distillery w Belfaście. Destylarnia produkuje również gin i poitín.

Destylarnia Glendalough Irish Whiskey (zał. 2013) - destylarnia Glendalough obecnie starzeje się i kończy whisky z innych destylarni, a także sprzedaje gin i poitin. Jest w trakcie budowy nowej gorzelni.

Wielka destylarnia północna Irish Whiskey (zał. 2015) - John Teeling, założyciel destylarni Cooley, opracował dwie destylarnie na terenie Great Northern Brewery in Dundalk . Destylarnie rozpoczęły działalność w 2015 roku, mają pojemność 50 milionów butelek rocznie

Destylarnia Kilbeggan Irish Whiskey (1757, ponownie oddana do użytku w 2007 r.) - gorzelnia ponownie otwarta w 2007 r., 54 lata po zamknięciu go i 250 lat po jej założeniu. Siostrzana destylarnia Irish Whiskey destylarni Cooley, obie zostały kupione przez Beam Suntory w 2011 roku.

Nowa Destylarnia Midleton Irish Whiskey (zał. 1975) - produkuje Jameson, Powers, Paddy, Midleton, Redbreast i inne, w tym niezależnie sprzedaną rzadkość Green Spot. Jest własnością Pernod Ricard od 1988 roku

Old Bushmills Distillery Irish Whiskey (1784) - przez 1608 licencji do destylacji, podaje się za najstarszą licencjonowaną destylarnię na świecie. Wytwarza szereg mieszanek (Bushmills Original, Black Bush) i single malt (Bushmills 10, 16 i 21 lat). Wcześniej własnością Pernod Ricard i Diageo , od 2014 roku jest własnością Jose Cuervo .

Destylarnia Pearse Lyons Irish Whiskey (zał. 2017) - otwarta w przebudowanym kościele przy ulicy Thomasa w Dublinie we wrześniu 2017 r. Alltech poprzednio obsługiwał destylarnię bydła Alltech w Carlow w latach 2012-2016.

Destylarnia Rademon Estate Irish Whiskey (zał. 2015) - destylarnia planuje wypuścić whisky słodową, jej pierwsze dojrzałe zapasy pojawią się w sierpniu 2018 roku. Gorzelnia produkuje również gin.

Renegade Waterford Distillery Irish Whiskey (zał. 2016) - destylarnia rzemieślnicza założona w przebudowanym zakładzie Diageo. Produkcja spirytusu rozpoczęła się w styczniu 2016 r. Destylarnia wyprodukuje jeden słód.

Destylarnia Szopy Irish Whiskey (zał. 2014) - produkcja rozpoczęła się w grudniu 2014 roku, dlatego też dusza jest już wystarczająco dojrzała, aby legalnie sprzedawać ją jako whisky. Jednak żaden nie jest jeszcze w sprzedaży, ponieważ destylarnia zamierza pozwolić whisky dojrzeć przez około pięć lat przed jej wypuszczeniem. Destylarnia produkuje również gin.

Destylarnia Slane Irish Whiskey (zał. 2018) - opracowana i posiadana przez Brown-Forman Corporation, we współpracy z Henrym i Alexem Conynghamem, nowa destylarnia została zbudowana na historycznej posiadłości zamku Slane w oryginalnych stabilnych budynkach z początku XVIII wieku. Destylację rozpoczęto na początku 2018 roku. Whisky Irish Whisky to mieszana whisky, dojrzewająca w unikalnym procesie dojrzewania z trzema beczułkami.

Teeling Distillery Irish Whiskey (zał. 2015) - pierwsza nowa destylarnia zbudowana w Dublinie od ponad 125 lat Irish Whiskey została założona przez rodzinę Teeling, która wcześniej utworzyła destylarnię Cooley. Kiedy destylarnia Cooley została sprzedana w 2011 r., Teelings wynegocjowały zakup dojrzałego surowca, który jest wykorzystywany w ich gatunkach whisky do czasu, aż dojrzą dojrzałe produkty z nowej destylarni Irish Whiskey

Tullamore Distillery Irish Whiskey (zał. 2014) - otwarty we wrześniu 2014 r., Powracającydo Tullamore po tuzinie sześćdziesięciu latprodukcji Tullamore Dew . Destylarnia ma pojemność 1,5 miliona przypadków rocznie i jest własnością William Grant & Sons. Irish Whiskey

Walsh Whisky Distillery Irish Whiskey (zał. 2016) - irlandzko-włoskie przedsięwzięcie, w 50% należące do Illva Saronno twórców Tia Maria . Przewiduje się, że destylarnia będzie mieć 500 000 przypadków rocznie Irish Whiskey

West Cork Distillers Irish Whiskey (zał. 2003) - destylarnia produkuje whisky, likier whisky, wódkę, gin i poitín.

Ponadto istnieje szereg niezależnych marek, takich jak Clontarf 1014 , które kupują i sprzedają whisky pochodzącą z działających destylarni.

Destylarnia Ballykeefe Irish Whiskey, Hrabstwo Kilkenny Irish Whiskey

Destylarnia Boann Irish Whiskey, Drogheda Irish Whiskey- połączona destylarnia i browar w Drogheda została ogłoszona we wrześniu 2015 roku. Projekt Destylarnia Boann i Boyne Brewhouse o wartości 20 milionów euro jest prowadzony przez biznesmena branży napojów Pat Cooney.; Burren Distilery Irish Whiskey, Hrabstwo Clare Irish Whiskey; Cape Clear Distillery Irish Whiskey, Hrabstwo Cork Irish Whiskey; Clonakilty Distillery Irish Whiskey, Hrabstwo Cork Irish Whiskey; Dublin Whiskey Company Irish Whiskey, Dublin Irish Whiskey; Destylarnia Lough Gill Irish Whiskey, Hrabstwo Sligo Irish Whiskey; Destylarnia whisky Nephin Irish Whiskey, hrabstwo Mayo Irish Whiskey; Destylarnia Powerscourt Irish Whiskey, Hrabstwo Wicklow; Tipperary Boutique Distillery Irish Whiskey, Hrabstwo Tipperary Irish Whiskey; Destylarnia Cichego Człowieka, Derry Irish Whiskey; Destylarnia Sliabh Liag Irish Whiskey w hrabstwie Donegal Irish Whiskey St. Jamess Gate Distillery Irish Whiskey

Rodzaje Irlandzkie whisky

Irlandzka whisky występuje w kilku postaciach, z nazwą stylu w zależności od rodzaju użytego ziarna i procesu destylacji. Tradycyjnie irlandzka whisky była produkowana w szklankach. Irlandzkie whisky wytwarzane w garnku można podzielić na dwie kategorie.

Jednorazowa irlandzka whisky

Whisky wytwarzane w całości ze słodowanego jęczmienia destylowanego w doniczce nadal w obrębie jednej destylarni są określane jako whisky single malt, co jest również bardzo często kojarzone ze szkocką whisky . Mogą one być dwukrotnie lub trzykrotnie destylowane.

Jednorazowa whisky

Jednorazowa niegazowana whisky jest wytwarzana z mieszaniny słodowanego i niesłodowanego jęczmienia całkowicie destylowanego w doniczce nadal w obrębie jednej destylarni. Różni się to od whisky single malt przez włączenie surowego, niesłodowanego ziarna do zacieru. Ten styl był również historycznie nazywany whisky "pure pot still" i "irlandzką whisky", ze starszymi butelkami i pamiątkami często noszącymi te nazwy. Jednorazowe whisky były najpopularniejszym stylem irlandzkiej whisky aż do pojawienia się mieszanek w XX wieku.

Ziarna whisky

Whisky produkowana z ciągłej destylacji w kolumnie lub Coffey, a nie w garnku, nazywana jest whisky zbożową . To może być wytwarzane z różnych ziaren. Lżejszy i bardziej neutralny w smaku, rzadko można go znaleźć samemu, choć istnieją pewne przykłady. Zdecydowana większość whisky zbożowej jest używana do wytwarzania whisky blended, produktu wytworzonego przez zmieszanie produktu w postaci kolumny z bogatszym i bardziej intensywnym produktem do destylacji.

Mieszana whisky

Mieszanka powyższych stylów. Niezależnie od tego, czy mieszana whisky powstaje z połączenia whisky zbożowej z whisky single malt, czy z whisky single-pipe lub z obydwoma, jest oznaczona tą samą terminologią. Blended whisky są obecnie najpopularniejszym stylem whisky zarówno irlandzkiej, jak i szkockiej.