Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Jak łączyć wino z potrawami?

Zachowanie równowagi pomiędzy potrawą i winem.
Metoda najbardziej prawidłowa i jednocześnie w miarę łatwa do opanowania w podstawowym stopniu. Głównym założeniem jest dopasowanie ciężaru wina do głównego, najbardziej „treściwego” składnika potrawy, np. czerwonego mięsa lub ryby. I tak, dobrym wyborem do krwistego steka będzie podanie dobrze zbudowanego wina czerwonego, a do krewetek z grilla - lekkiego wina białego. Drugim elementem, w którym trzeba dążyć do zachowania równego stosunku sił jest dopasowanie aromatyczności i smaku wina do dominującego składnika potrawy, np. sosu, ziół albo warzyw.

I posługując się potrawami przytoczonymi wcześniej, jeżeli stek podamy z borowikami, powinniśmy poszukać dobrze zbudowanego wina czerwonego, którego aromaty dobrze połączą się z tymi wniesionymi przez grzyby, np. australijskim Shirazem lub włoskim Barolo, a krewetki przyrządzone w towarzystwie aromatycznego czosnku, lekkim winem białym o podobnym, równie intensywnym aromacie, np. Sauvignon Blanc z hiszpańskiej Ruedy. Kiedy już opanujemy posługiwanie się tą metodą i będziemy w stanie określić w pamięci cechy charakterystyczne wielu win i potraw, możemy spróbować sił w najtrudniejszej, ale przynoszącej najciekawsze rezultaty?

Uzupełnienia smaku potrawy przez wino lub odwrotnie.
W tej metodzie podstawową sprawą jest dobra orientacja w charakterystykach aromatyczności szczepów i budowy poszczególnych gatunków win. Możemy wtedy spróbować ocenić potrawę o szerokim spektrum smaków i zastanowić się, czy chcielibyśmy do nich dodać kolejny element, którego obecność naszym zdaniem mogłaby jeszcze bardziej udoskonalić potrawę. Staramy się poszukać wina charakteryzującego się mocnym poszukiwanym akcentem, nawet wśród win, które wagą nie dorastają do potrawy. W ten sposób możemy otrzymać taki oto efekt: potrawa całkowicie zdominuje wino, nie pozostawiając po nim śladu oprócz tego jednego elementu, który dominował wino, a którego obecności brakowało nam w potrawie. Możemy też poruszać się w drugą stronę: dysponując wyjątkowym winem, dajmy na to Amarone della Valpolicella, którego smaku nie chcemy zakłócać, ale jest ono, np. ze względu na młody wiek zbyt taniczne i ściągające, możemy spróbować zniwelować tą cechę podając do niego Carpaccio z polędwicy wołowej, lecz bez żadnych dodatków, jedynie delikatnie osolone. Białka zawarte w surowym mięsie będą doskonałą „pożywką” dla tanin, które zdenaturują je i skruszą mięso, oszczędzając przy tym nasze usta i uwypuklając smak wina.Jeszcze jedna sugestia: zamawiając lub przygotowując potrawę skojarzoną z konkretnym regionem winiarskim, zaufajmy tradycji i doświadczeniu produkujących w tym regionie winiarzy. Przez lata, bowiem prawdopodobnie próbowali kształtować swoje wina tak, żeby były najlepszymi kompanami posiłku z rodziną, po ciężkiej pracy w winnicy.

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.