Jameson Whiskey firma John Irishon and Son Irish Whiskey została oficjalnie założona w 1810 roku, kiedy John Jameson i jego syn (także John Jameson) przejęli własność Distillery Bow Street Distillery w Dublinie, którą pierwotnie zbudowali kuzyni jego żony Steinsa w 1780 roku. Jameson był Szkocki prawnik z Alloa w Clackmannanshire, który poślubił Margaret Haig, siostrę braci Haig, którzy byli właścicielami Haigdestylarnie. Margaret Haig była pierwszą kuzynką Steinsów, szkockiej rodziny gorzelniczej, również z Clackmannanshire, ze znaczącymi destylacyjnymi zainteresowaniami w Szkocji i Dublinie. W związku z małżeństwem z Margaret Haig w 1786 r. John Jameson przeprowadził się wraz ze swoją nową żoną do Dublina, aby kierować destylarnią Bow Street Distillery (założoną w 1780 r.) Dla wujka Margarets Stein. Wyjaśnia to użycie roku 1780 w marketingu Jamesona, ponieważ Gorzelnia Bow Street była miejscem, gdzie narodziła się Irishon Irish Whisky.

Jameson Whiskey destylarnia stworzona prze Johna Jamesona miłośnika Whiskey. Dzięki pasji i zamiłowaniu do Whiskey i wieloletniej praktyce udało się dojść do zamierzonego smaku. Potrójnie destylowane Whiskey jest łagodna i zrównoważona. Uzyskanie whiskey w jej obecnej postaci jest wynikiem procesu produkcji pieczołowicie wypracowywanego przez nas przez setki lat. Początek tradycji związanej z whiskey datuje się na rok 1780, gdy wielki mistrz destylacji John Jameson odkrył, że produkowanej przez siebie irlandzkiej whiskey Jameson najlepiej służy poddanie jej procesowi trzykrotnej destylacji. Jego dziedzictwo kontynuujemy po dzień dzisiejszy. Jameson Irish Whisky powstaje w wyniku mieszania bogatej whisky z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego, z najdelikatniejszą whisky zbożową, obie destylowane 3 razy dla uzyskania gładkości. Whiskey Jameson jest na wskroś irlandzka, ale bednarz Ger Buckley pozyskuje beczki ze Stanów Zjednoczonych. Zgodnie z rygorystycznymi przepisami prawa, aby można było uznać whiskey za irlandzką, Jameson Whiskey dojrzewa na terytorium Irlandii przez okres przynajmniej trzech lat. Rocznie sprzedaje się w ponad 22 milionów butelek Jamesona, w 120 krajach świata, co oznacza, że jest to najlepiej sprzedająca się irlandzka whiskey na świecie.

Odmiany Whiskey Irish Jameson

Whiskey Irish Jameson 12-letnia specjalna rezerwa (dawniej znana jako Jameson 1780)

Whiskey Irish Jameson 12-letnia rezerwa destylarni

Whiskey Irish Jameson Gold Reserve (jedyny wyraz Jamesona, który używa dziewiczego dębu amerykańskiego)

Whiskey Irish Jameson 18-letni Mistrz Wybór

Whiskey Irish Jameson 18-letnia spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (następca Jamesona 18-letniego Mistrza Selection)

Whiskey Irish Jameson Rarest Vintage Reserve (najstarsze i najrzadsze składniki whisky Jamesona)

Whiskey Irish Jameson Signature Reserve (wyłącznie w sklepach turystycznych i sklepach wolnocłowych na całym świecie)

Whiskey Irish Jameson Signature (The Heritage Series) (następca Jameson Signature Reserve - dostępny wyłącznie w sklepach turystycznych i sklepach wolnocłowych na całym świecie)

Whiskey Irish Jameson Black Barrel

Whiskey Irish Jameson Black Barrel Cask Strength (wyłącznie dla Jameson Distillery Bow St. i Jameson Distillery Midleton)

Whiskey Irish Jameson Caskmates Stout Edition (ukończony w irlandzkich beczkach z przyprawami piwnymi)

Whiskey Irish Jameson Caskmates IPA Edition (ukończone w rzemiośle Irish Pale Ale - przyprawione beczki z browaru Franciscan Well)

Whiskey Irish Jameson Crested Ten

Whiskey Irish Jameson Crested (następca Jameson Crested Ten)

Whiskey Irish Jameson Distillery Edition (wyłącznie w ośrodkach dla odwiedzających Jameson Distillery Bow St. i Jameson Distillery Midleton)

Whiskey Irish Jameson The Coopers Croze (The Whisky Makers Series)

Whiskey Irish Jameson The Blenders Dog (seria Whiskey Makers)

Whiskey Irish Jameson The Distillers Safe (seria Whiskey Makers)

Whiskey Irish Jameson Bold (The Deconstructed Series)

Whiskey Irish Runda Jamesona (The Deconstructed Series)

Whiskey Irish Jameson Lively (The Deconstructed Series)

Produkty producenta