Wina musujące cava są prawdziwym symbolem regionu Penedes i choć obecnie można je wytwarzać również w innych regionach Hiszpani, to właśnie w okolicach Barcelony znawcy poszukiwać będą najlepszych win. Cava jest wytwarzana taką samą metodą jak szampan, z drugą fermentacją w butelce. Różni się natomiast odmianami winogron. Choć można stosować pinot noir i chardonnay, najbardziej klasyczne cavy powstają z lokalnych odmian: macabeo, xarello i parellada. Historia firmy Jane Ventura zaczęła się w roku 1914, kiedy Joseph Ventura, pradziadek obecnych właścicieli, zaczął sprzedaż win do okolicznych sklepów i restauracji. Pierwszą winiarnie zbudował jego syn Albert w roku 1930. Pierwsze wina butelkowane pod własną marką wypuszczono w roku 1985. Dopiero kilka lat później, a mianowicie w 1990, powstała pierwsza Cava sygnowana przez Jane Ventura. Od tej pory Firma znana jest głównie z najwyższej klasy win musujących. Tutejszy Brut Nature otrzymał 90 punktów Parkera.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz