Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Kalmary chrupiące z Vinho Verde - Bachus Sklep Warszawa. Wina na każdą okazję.
Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Napa ValleyWina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Kalmary chrupiące z Vinho Verde

SKŁADNIKI:

 

Kalmary: ok. 1/2 kilograma oczyszczonych kalmarów, tuszki pokrojone w talarki a macki pozostawione w całości

1 szklanka maślanki

1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego

1 i 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej (podzielone na dwie porcje)

1  i 1/3 szklanki maki Wondra (łatwo rozpuszczającej się w wodzie; można zastąpić mąką uniwersalną)

2/3 szklanki semoliny

4 łyżki skrobii kukurydzianej (zagęstnik)

olej do głębokiego smażenia – z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z otrębów ryżowych

sól do smaku

cytryna pokrojona w ósemki

 

Dip:

 

1 szklanka majonezu

2 łyżki sosu kanapkowego z posiekanej papryki

2 drobno posiekane zielone cebulki

1 łyżka świeżego sou z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

szczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dip:

Wymieszaj razem wszystkie składniki tak, aby dobrze się połączyły.

 

Kalmary:

W średniej wielkości misce zmieszaj razem maślankę, sos paprykowy i ½ łyżeczki soli. Włóż cząstki kalmara, obracając je tak, by całkowicie pokryły się płynem. Przykryj i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

 

W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę Wondra, semolinę i skrobię kukurydzianą.

 

Do dużego rondla o grubym dnie lub patelni do głębokiego smażenia wlej olej na wysokość ok. 7,5 cm. Podgrzej do temperatury ok 190oC. Kalmary wyjmuj stopniowo z marynaty i obtaczaj równo w mieszance z mąki. Obtoczone kalmary kładź na sitku i potrząsaj w celu pozbycia się nadmiaru mąki.

 

Delikatnie włóż kalmary do gorącego oleju i smaż na złocisto-brązowy kolor, około 1 minuty. Wyjmij łyżką durszlakową lub cedzakiem. Połóż na talerzu wyłożonym papierem, posyp solą o podawaj z ósemkami cytryny i dipem.

 

Zobacz polecane wino: http://www.bachus-wina.pl/?938,casal-garcia-aveleda-vinho-verde

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE