Kilchoman był pierwszą nową destylarnią założoną na Islay od ponad 124 lat. Destylarnia została założona w 2005 roku przez Anthonyego Willsa i jest jedyną gorzelnią rolniczą Islay. Kilchoman jest jedną z niewielu destylarni whisky w Szkocji, która pozostała niezależna. Malownicza destylarnia Kilchoman Whisky znajduje się wśród tradycyjnych budynków w Rockside Farm na północno-zachodnim wybrzeżu Islay. Znany jako Goilska Gorzelnia Islay, a pola jęczmienia rozciągają się na zachód, ukryte pod klifami Cnoc Dubh, nad brzegami Zatoki Machir i Oceanu Atlantyckiego. Destylarnia whisky Kilchoman Distillery jest wyjątkowa pod wieloma względami, w szczególności w przypadku naszej oferty 100% Islay, jedynego single farmy Islay - od jęczmienia do butelki. Założyciel Kilchoman, Anthony Wills, postanowił ożywić utraconą sztukę destylacji w gospodarstwach rolnych, która była szeroko rozpowszechniona przed komercjalizacją destylarni pod koniec XIX wieku. Przez ponad dekadę jego podróży, 100-procentowy asortyment Islay Kilchoman pozostaje jedynym słodowym single Islay produkowanym całkowicie na miejscu, od jęczmienia do butelki. Parafia Kilchoman jest domem dla jednych z najbardziej żyznych gruntów Islay. Kilchoman Islay Whisky otoczona jest polami upraw jęczmienia, gdzie każdego roku rośnie 200 ton jęczmienia. Sadzenie na wiosnę po migracji 50 000 gęsi Islaya, Zespół hodowców Kilchoman Islay opiekuje się jęczmieniem przez miesiące letnie przed zbiorem na początku września. Czas żniw stanowi początek procesu wytwarzania whisky, w którym słód jęczmienia Kilchoman jest słodzony. Charakterystyczne dla Kilchoman Islay Whisky jest używanie beczek po burgogne z Buffallo Trace oraz po hiszpańskim sherry Orsolo. Żaden z trunków niejset filtrowany, ani nie barwiony karmlem, dzięki tym zastosowaniom whisky jest nieodwracalnie niezasatapioną częścią regionu i w 100% przekazuje charakter w postaci whisky.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz