Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Loch Lomondo Whisky
    Loch Lomondo Whisky

Sklep Bachus - Loch Lomondo Whisky

 

 

 

 

 

 

 

Loch Lomondo Whisky Highland  można rzec dzieło Master Blender John Peterson, który działa w przemyśle Loch Lomondo od ponad czterdziestu lat i jest głównym założycielem odpowiedzialnego rozwoju i ulepszania whisky pochodzącej z destylarni.

Jak wyjaśnia John "Nasi ludzie są tak samo ważni dla naszych marek, jak zboża, słód i woda, w końcu whisky nie zastąpi dobrego oka, subtelnego podniebienia i doświadczonego nosa". Pierwsze miejsce dawnej gorzelni Loch Lomond pochodzi z 1814 r., zlokalizowane na północnym krańcu Loch Lomond w pobliżu Tarbet (znany jako Tarbat). Niestety w dawnych czasach zabrakło dokumentacji do odtworzenia pełnej historii Loch Lomondo , a data zamknięcia tej destylarni pozostaje nieujawniona. Obecna destylarnia Loch Lomond znajduje się znajdująca się w mieście Alexandria w Szkocji, w hrabstwie West Dunbartonshire, niedaleko jeziora Loch Lomond. Została założona w 1964 roku przez byłych właścicieli Littlemill Distillery, w Bowling, kilka kilometrów dalej w kierunku Glasgow. Loch Lomond jest jednym z nielicznych producentów jeszcze niezależnym od wielkich koncernów. Osobliwością, silnym charakterem do terror i tradycji rodzinnej, ekipa Loch Lomondo dokłada wszelkich starań aby naśladować najlepsze destylarnie szkocji.

 

 

Loch Lomond Whisky podobnie jak nazwa jeziora łatwo wpada w zapamiętanego. Obecnie Loch Lomondo kładzie duży nacisk na marketing, prubą mocnego rozreklamowania Whisky. Niewiadom czy na za tym nie kryje się już nowy właściciel destylarni który w niedługim czasie ujawni się z chwilą zdobycia wysokich sadaży sprzedaży Whisky. W destylarni produkuje się, kilka różnych gatunków single malts. Loch Lomond no age jest tą wersją, na którą w ostatnim czasie kładzie się największy nacisk marketingowy, i która najpewniej zdobędzie w najbliższym czasie większą popularność. Dążąc do zarażenia whisky amatorów wprowadzone Whiksy która jest łagodna, lekka, o słodkich akcentach oraz nutach ziołowych, a także długim finiszu, w którym znaleźć można akcenty cytrusowe i miętowe.

 

Loch Lomond jest fakt iż posiada ona alembiki różnych rozmiarów i najróżniejszych kształtów. W efekcie, jeżeli wykorzystamy różne możliwości wzajemnego połączenia poszczególnych alembików do destylacji pierwszej (wash stills) z alembikami do destylacji drugiej (spirit stills) w pary, mamy możliwość otrzymania wielu znacznie różniących się od siebie destylatów słodowych. Dlatego też produkowaną tutaj whisky czasem spotykamy pod nazwą Inchmurrin - od nazwy jednej z wysp na Loch Lomond - czasem Old Rhosdhu, innym razem Glen Douglas, Craiglodge, Inchmoan lub Croftengea. Cztery ostatnie są jednak bardzo rzadko butelkowane jako single malts. Zazwyczaj stanowią tylko surowiec do sporządzania blendów. Michael Jackson sugeruje, że być może w ciągu najbliższych kilku lat Croftengea może być butelkowana ze względu na rosnące zainteresowanie whisky o mocnych akcentach torfowych, a właśnie ta wersja spełnia ten warunek.

 

Były właściciel Littlemill Distillery, Duncan Barton, opracował aktualną witrynę dla destylarni Loch Lomond. Wprowadził innowacyjne destylatory do słodu, które spoczywają w cylindrycznych szyjkach destylatorów spirytusowych. Tradycyjnie szyja destylatorów słodowych jest otwarta. W zderzakach Loch Lomond znajdują się specjalne tace destylacyjne w szyjkach, pozwalające na większy kontakt z parą chłodzącego alkoholu, dzięki czemu proces jest bardziej wydajny. Te destylatory mogą produkować alkohol do 90% ABV, gdzie normalne destylatory dostarczają alkohol o wartości około 70% ABV. Ten styl wciąż pozwala na uchwycenie różnych "nut smakowych" i podkreślenie ich poprzez zakres mocnych alkoholi, które można uchwycić i odrzucić. Jest to o wiele trudniejsze do osiągnięcia przez konwencjonalną pulę.

 

W Loch Lomondo pod koniec 2016 r. Zainstalowano więcej nowych fotosów, a whisky zbożowa, whisky single malt i whisky single grain, jak również whisky blended. Loch Lomondo można teraz produkować w tych samych pomieszczeniach. Rozlewnia w Glen Catrine w Ayrshire jest jedną z największych i obecnie produkuje ponad 65 milionów butelek whisky i innych alkoholi.

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.