Historia Marques de Caceres sięga lat sześćdziesiątych XX wieku, kiedy do Riojy przybył jej założyciel, Enrique Forner. Wiedzę i doświadczenie nabyte głównie w Bordeaux, w Haut-Medoc gdzie jego rodzina posiadała Chateau Camensac (Grand Cru Classe), postanowił wykorzystać swoje umiejętności w nieco zacofanej wówczas Hiszpanii. Celem było stworzyć jak najlepsze warunki do produkcji i starzenia swych win, aby sprostać zadaniu zaprosił do współpracy Emile Peynauda, jednego z najbardziej znanych francuskich enologów.

Marqués de Cáceres

Marqués de Cáceres to bodega, która uprawia i produkuje wina DOCa Rioja. Szczególnie korzystne położenie umożliwia produkcję win czerwonych o dużym charakterze, bogatych w ekstrakty, o dobrej koncentracji i kolorze. Bodega przeprowadza żmudny proces: wybiera najlepsze winorośle w okolicy, przeprowadza regularną kontrolę jakości, a winogrona są zbierane ręcznie. Posiada zaawansowane urządzenia i zasoby technologiczne, które zapewniają maksimum jakości, nie tracąc przy tym z oczu swojej tradycji. Może poszczycić się stałymi zapasami około 38 milionów litrów wina oraz ponad 40 000 beczek i stojaków z francuskiego i amerykańskiego dębu, w których mieści się około 10 milionów butelek. Marqués de Cáceres produkuje również młode, owocowe, eleganckie wino różowe i trzy białe: wytrawne, półsłodkie i fermentowane w beczce. Od chwili założenia w 1970 roku Marqués de Cáceres rozszerzył swoją działalność na cały świat, stając się liderem marki cieszącym się renomą wśród konsumentów i uznaniem czasopism specjalistycznych. W latach 2000-2006 pięciokrotnie została wybrana najpopularniejszą hiszpańską marką win przez prestiżowy amerykański dziennik Wine & Spirits w plebiscycie modnych restauracji w USA. Marka obecna jest w ponad 100 krajach, a około 50% produkcji przeznaczona jest na eksport. Jej główne rynki to USA, Wielka Brytania, Norwegia, Szwajcaria, Meksyk, Belgia, Niemcy i Francja.

Produkty producenta