Winiarnia znajduje się w sercu Vistalby, w regionie Lujan de Cuyo, Mendoza. Dzisiaj wina Riccitelli zarządzają 20 hektarami, podzielonymi na trzy różne winnice u podnóża Andów między 980 a 1120 m npm Większość z tych winnic została zasadzona na początku XX wieku. Winogrona są uprawiane w bardzo tradycyjny sposób, zachowując bardzo niskie plony dzięki przycinaniu ręcznemu i zielonemu plonowi. Techniki te pozwalają nam na uzyskanie ekologicznych i wysokiej jakości winogron. Zbiór odbywa się ręcznie w małych tacach po 20 kilogramów, aby nie uszkodzić winogron. Po sortowaniu winogrona są wysyłane do małych betonowych zbiorników z systemem kontroli temperatury. Jest to młody i dynamiczny projekt, w którym Matias chce wyrazić pełen potencjał argentyńskich Terroirów, tworząc najlepsze wina ze stałą opieką i osobistym stylem - niezbędne elementy dla doskonałej jakości - Wina Riccitelli łączą wysoki poziom technologii, bogactwo rodzima gleba ich winnic i nowe winiarstwo w Argentynie. Winiarstwo”, mówi Matías Riccitelli, „nie jest dla tchórzy”. Riccitelli, wybitna gwiazda od najmłodszych lat, wychował się w rodzinie i regionie przesiąkniętym winem. Urodził się w Cafayate, Salta, małej wiosce w północnej Argentynie, gdzie produkcja wina jest wszystkim - wszechobecnym handlem i sposobem życia. Dorastał między Cafayate i Mendozą, studiując i pracując ze swoim ojcem i mentorem, legendarnym winiarzem Jorge Riccitellim. Stamtąd udał się w dalszą podróż po świecie wina, ucząc się po drodze, i wrócił do Mendozy, by służyć jako główny winiarz dla dwóch najlepszych winiarni Argentyny, Fabre Montmayou i Bodega Norton.

Produkty producenta