Sekretny smak i akcent

Francuzi kochają wina i znają się na jego produkcji. Dlatego nic dziwnego, że na rodzimy grunt adaptują odmiany winorośli, które gdzie indziej nie zostały dostatecznie docenione.

Tak właśnie stało się ze szczepem Mazuelo znanym również pod nazwą carignan, który mimo że według zapisków pochodzi z terenów słonecznej Hiszpanii, najbardziej zadomowił się właśnie we Francji, zyskując pod koniec lat osiemdziesiątych miano winorośli najczęściej tam uprawianej. Niewątpliwie stało się to za sprawą tego, że roślina ta jest bardzo żywotna, a ze względu na późne dojrzewanie wymaga ciepłych klimatów. Często jest zbierana jako ostatnia aż we wrześniu.

Stanowi niezwykły dodatek dla win zmieszanych z różnych odmian czerwonych winogron.

Również w innych częściach świata doceniono walory jej owoców, do których niewątpliwie należą przede wszystkim ciemna barwa i wysoka kwasowość. Szczep Mazuelo jest bardzo płodny i daje naprawdę obfite plony. Te wszystkie właściwości powodują, że szczep Mazuelo jest chętnie uprawiany i wykorzystywany jako dodatek w mieszankach z innymi odmianami czerwonych winogron, którym brakuje treści i głębi koloru oraz kwasowości.

Winogrona to roślina znana od tysięcy lat i ceniona ze względu na swoje smaczne i obfite plony. Często uprawia się je na terenach z glebą, na której trudno hoduje się inne rośliny, które byłyby tak płodne i dawały tyle możliwości spożywania. Uprawy szczepu Mazuelo można spotkać w wielu rejonach obfitujących w ciepły klimat, a więc w Hiszpanii, we Włoszech, na Cyprze, Chorwacji, także w Australii i w obu Amerykach. Producenci win w tych krajach także poznali wyjątkowość tych czerwonych winogron i dlatego stała się tam dość popularna.

Wszędzie tam wykorzystuje się szczep Mazuelo do produkcji czerwonych win, które dzięki tej odmianie wzbogacają swój smak o nutę lukrecji, pieprzu i suszonych ziół. To właśnie charakter wina Mazuelo nadaje tego subtelnego aromatu, dzięki czemu można je zestawiać z daniami z mięsa, między innymi z pieczoną jagnięciną, kaczką, kurczakiem, wieprzowiną czy indykiem. Taka kompozycja jest szczególnie trafna i wykwintna, kiedy te mięsa są przyprawione lekko ostro.

Wina Mazuelo bardzo dobrze pasują również do serów, wędlin i warzyw.

Z winogron tego szczepu rzadko produkuje się wina odmianowe, częściej stanowią składnik mieszanki z innymi winami.

Jedynie owoce zebrane ze starych winogron, których plon jest znacznie mniejszy, służą do produkcji win odmianowych, które cechuje niezwykła głębia smaku, koloru i aromatu.

Warto sięgać po wina Mazuelo, ponieważ ich popularność dobitnie świadczy o ich wyjątkowym charakterze i niepowtarzalności. Jeśli w swoim asortymencie ma wina Mazuelo sklep to znaczy, że jego właściciel ceni gusta swoich klientów i oferuje najlepsze trunki z najwyższej półki.

Wino to niezastąpiony dodatek do wielu spotkań i miłych okazji. Odmiany Mazuelo swoim oryginalnym charakterem na pewno zaskoczą smakoszy tych trunków i spełnią oczekiwania najwytrawniejszych koneserów napojów produkowanych z czerwonych winogron.