Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Młode wino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wina młode uzyskiwane w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Wino młode powinno się je pić maksymalnie 2 lata od czasu jego produkcji, przy czym najlepszą jakość ma w roku bezpośrednio następującym po jego roczniku (podanym na etykiecie). Dobre, młode wino powinno być przede wszystkim świeże i lekkie, co wcale nie znaczy, że powinno mieć mało zdecydowany smak lub aromat. Powinno pachnieć świeżym, a nie na przykład konfiturowym lub likierowym owocem. W kieliszku powinno prezentować czystą, błyszczącą barwę. W smaku (a także w zapachu) nie może być zbyt mocno wyczuwalny alkohol, a jego głównymi zaletami powinny być rześkość i wyrazistość owocu. Złej jakości młode wino będzie wodniste, nieświeże, zbyt alkoholowe, prezentujące mało wyrazisty bukiet aromatów. Młode hiszpańskie wina białe przeważnie dobrze łączą się z rybami i owocami morza. Czerwone natomiast, najlepiej sprawdzają się jako dodatek do chudych mięs, wędlin oraz średnio dojrzałych serów. Do win młodych zaliczmy wina:

 

Młode wino portugalskie,  Vinho Verde może być to wino białe, czerwone jak i różowe. Wina białe stanowią jednak w tym przypadku większość, bo niemal siedemdziesiąt procent produkcji. Vinho Verde w odróżnieniu od innych win portugalskich posiada wysoki stopnień kwasowości. Ilość alkoholu jest w tym rodzaju wina niewielka – zazwyczaj od 9 do 11%,

 

 

Młode wino włoskie zwane winem NOVELLO we Włoszech ma już ponad 40-letnią historię. Jego łagodność oraz kwaskowy i harmonijny smak czynią je niezwykle przyjemnym dla podniebienia... Novello wytwarzane jest głównie z myślą o włoskim rynku. Raz do roku, od 4 do 5 listopada w mieście Vicenza odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży. Veneto jest regionem, który wytwarza największą ilość Novello.

 

Młode wino hiszpańskie Joven, wina młode, butelkowane zwykle w okresie poniżej 6 miesięcy od rozpoczęcia fermentacji winogron użytych w ich produkcji. Nie poddawane procesowi dojrzewania w dębowych beczkach, chociaż mogące fermentować w drewnianych kadziach. Informację "joven" hiszpańscy producenci umieszczają na etykietach win bardzo rzadko. W przypadku produkcji wina młodego, zwykle po prostu podają sam rocznik wina, najczęściej (i dla konsumenta najlepiej) poprzedzający rok, w którym przekazane jest do dystrybucji. Zdecydowane większość hiszpańskich win białych i różowych (ponad 90% z nich) to wina młode. Powinno się je pić maksymalnie 2 lata od czasu jego produkcji, przy czym najlepszą jakość ma w roku bezpośrednio następującym po jego roczniku (podanym na etykiecie).

 

Młode wino francuskie Beaujolais nouveau, beaujolais primeur – młode, lekkie, cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji. Na świecie znana jest nazwa beaujolais nouveau, natomiast we Francji wino to sprzedaje się przeważnie pod równoważnym określeniem beaujolais primeur. W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika.

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.