Mount Riley Marlborough Nowa Zelandia

Mount Riley należy do najważniejszych posiadłości w Marlborough, czołowym regionie winiarskim Nowej Zelandii. Posiadłość Mount Riley została założona 1992 roku przez John Buchanana, który swoją przygodę z winem rozpoczął w latach 70-tych. W roku 2004 do zespołu Mount Riley dołączyła najmłodsza córka Johna – Amy, która od 2008 roku zarządza winnicą.

Mount Riley Wines

Rodzina Buchanan, założyciele i właściciele Mount Riley, działają w regionie winiarskim Marlborough od sześciu pokoleń, zakładając firmę Mount Riley Wines w 1992 roku. Bycie własnością rodziny i uprawianie posiadłości pozwala Mount Riley kontrolować wszystkie aspekty produkcji, od winnicy po winnicę ukończony produkt.

Region Marlborough o chłodnym klimacie charakteryzuje się długim sezonem wegetacyjnym z łagodnymi lub ciepłymi dniami i chłodnymi nocami, dzięki czemu owoce zachowują świeżość i charakter odmianowy. Dobrze znana z Sauvignon Blanc, gama Mount Riley odzwierciedla różnorodność wysokiej jakości winnic. Region Marlborough ma ogromny potencjał dla innych aromatycznych białych odmian, takich jak Pinot Gris, a także delikatnych winogron Pinot Noir, a Mount Riley dokładnie ocenia każde wino, aby odzwierciedlić odrębny terroir regionu.

Gama posiadłości Mount Riley to świetna jakość i wartość. Każde wino z tej gamy jest świeże i ma czyste, żywe owocowe smaki i aromaty. Importowany asortyment obejmuje świeże i żywe Sauvignon Blanc, wypełnione owocami Pinot Gris i jedwabiste, bardzo przystępne Pinot Noir. Utrzymanie wąskiego asortymentu importowanego do Australii pozwala zespołowi Vintage House skoncentrować się na dostarczaniu win o doskonałym smaku, w doskonałej cenie, wspartej wyjątkową obsługą.

Mount Riley Sauvignon Blanc to mieszanka wielu winnic w całym Marlborough, z częścią z doliny Awatere i pozostałą częścią z doliny Wairau. Winogrona przed tłoczeniem rozdrobniono i odszypułkowano, a fermentację wywołano wprowadzeniem starannie wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Fermentowaliśmy w stali nierdzewnej w niskich temperaturach, aby zachować podwyższone aromaty tego wina.

Winogrona produkowane na Mount Riley Pinot Gris były uprawiane w winnicach Estate w dolinie Wairau w Marlborough. Długa, chłodna jesień i skromne plony stworzyły idealne warunki do stworzenia przepysznych smaków w tym klasycznym winie Mount Riley.

Mount Riley Pinot Noir to mieszanka pochodząca z trzech winnic Marlborough położonych w subregionie Southern Valleys. Różnorodność klonów pozwoliła Mount Riley stworzyć złożone i kompletne wino o żywym, czystym owocowym charakterze i głębi smaku. Winogrona moczono na zimno, fermentowano w małych paczkach i dojrzewano przez dziewięć miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.

Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego rocznika (1996) winnica skupia się na produkcji doskonałych win w przystępnej cenie oraz win wysokiej, jakości. Mount Riley należy do najszybciej rozwijających się posiadłości winiarskich w Marlborough. Pod względem sprzedaży znajduje się dziś w pierwszej dziesiątce winnic tego regionu.

Produkty producenta