Bodegas Muga Rioja związana jest z uprawą winorośli od końca XIX wieku. Początek jednak nastąpił dopiero w 1976 za pośrednictwem Isaac Muga Martinez postanowił założyć w jednej z najlepszych części prowincji winiarskiej Rioja w miasteczku Haro. W Bodega Muga Rioja udało się połączyć wierność starym regionalnym tradycjom winiarskim z nowoczesnością wizją przyszłości , co sprawia ze wina te maja wyjątkową osobowość ii charakter, który wyróżnia je wyraźnie spośród innych win a Rioja. Bodegas Muga Rioja posiada 70 hektarów własnych winnic oraz kontroluje 150 hektarów w celu zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości winogron. Fermentacja zawsze przebiega proces fermentacji w tradycyjnych beczkach, podobnie jak późniejszy proces starzenia wina. wino klaruje się w tradycyjny sposób przy pomocy białek z kurzych jajek. Ta filozofia nie przeszkodziła stać się jedną z najnowocześniejszych bodeg w Hiszpanii i produkować wina najwyższej klasy światowej. 

Bodegas Muga Barrio de la Estación w Haro (La Rioja). Od swoich początków charakteryzuje się wykorzystaniem najlepszych materiałów, łącząc charakterystyczną dla nich tradycję – klarowanie tradycyjną metodą świeżego białka jaja i grawitacyjne zbieranie – z najbardziej zaawansowanymi technikami winiarskimi, z mocnym celem produkowania win najwyższej jakości bez poświęcania autentyczności, która je charakteryzuje.

Muga wykorzystuje dąb w całym procesie produkcji wina i dojrzewania. W rzeczywistości jest to jedyna winiarnia w Hiszpanii, która ma mistrza bednarza i trzech bednarzy, którzy wykonują kadzie i beczki w bednarzu winnicy. Podsumowując, Bodegas Muga udało się połączyć najbardziej absolutną tradycję rodzinną z odnowioną wizją przyszłości, co pozwoliło jej zachować dobrze zdefiniowany charakter i własną osobowość.

Produkty producenta