Szczep Parellada

Wina pochodzące z Hiszpanii, niezależnie od ich rodzaju, są zawsze doskonale skomponowane i pełne uwodzicielskich nut. Hiszpania to kraj słońca i ludzi, którzy ponad wszystko umiłowali pełne emocji życie. Wina hiszpańskie mają charakter i temperament. Są rozpowszechniane i uwielbiane na całym świecie. Także w Polsce cieszą się ogromną popularnością.

Hiszpański szczep Parellada to baza do produkcji najlepszej jakości wina musującego o nazwie cava. Parellada może posłużyć także do produkcji win niemusujących, lecz cava jest zdecydowanie bardziej znanym trunkiem. Ta odmiana pochodzi z Aragonii, która zlokalizowana jest w obrębie Katalonii. Wina Parellada są niezwykle subtelne i dają niesamowite wrażenia smakowe. Wino prezentuje się także doskonale pod względem estetycznym. Daje klarowny ekstrakt o idealnej konsystencji. Polecamy wspaniałe wina hiszpańskie i całą masę win pochodzących z różnych zakątków świata. Jeśli chodzi o wina Parellada sklep poleca młode, pyszne wina do szybkiej konsumpcji.

Szczep Parellada i jego specyficzne cechy

Jest to szczep, który dojrzewa bardzo późno. Potrzebuje do tego słońca i ciepła. Jest to odmiana plenna, której grona są stosunkowo duże i okrągłe. Mają zielonożółty odcień i twardą skórkę. Jest to jeden ze szczepów tradycyjnych z bogatą historią, lecz jednocześnie szczep bardzo niezwykły. Bywa używany do kupażowania. Ponieważ plony są obfite, należy je ograniczać, aby uzyskiwać naturalne aromaty jabłkowe. Jak wszystkie stare szczepy, także i ten legitymuje się ogromnym potencjałem, jeśli jest odpowiednio pielęgnowany.

Wina Parellada - dlaczego trzeba je szybko spożyć?

Wino Parellada jest doskonale zrównoważone i posiada umiarkowaną ilość alkoholu. Doskonale orzeźwia, zwłaszcza w gorące dni, kiedy żar leje się z nieba i próżno wypatrywać deszczu. Niestety, wina tego rodzaju szybko się psują, więc trzeba je wypić w miarę możliwości od razu po zakupie. Dlatego też wina Parellada konsumuje się w ich młodym wieku, nie czekając na proces starzenia. Są to typowe wina do wypicia w celu odświeżenia kubków smakowych. Mogą być stosowane jako aperitif. Nadają się też do przekąsek i do deserów, np. ciast z owocami i bitą śmietaną, tortów czy różnego rodzaju kremów. Mogą pasować także do lekkich potraw rybnych lub gotowanych na parze. Doskonale przydadzą się podczas rodzinnego posiłku, ponieważ dobry trunek zawsze pomaga celebrować wspólnie spędzany czas i pielęgnować relacje interpersonalne. Niegdyś wspólne biesiadowanie przy stole było na porządku dziennym, obecnie wszystko dynamicznie się zmienia i wiele rodzin nie ma już czasu na wspólne posiłki. Dobrej jakości wino zawsze może być do tego pretekstem.

Wina Parellada sklep na każdą kieszeń

Polecamy bardzo atrakcyjne cenowo i smaczne wina Parellada. W naszym sklepie znajdują się wyłącznie produkty od sprawdzonych dostawców. Doskonałe składniki naszych trunków determinują ich wspaniały smak. Posiadamy wina na każdą okazję, ale można je zakupić również bez okazji. Z chęcią oddamy w ręce klientów wina, które zasilą ich domowe piwniczki i spiżarnie.

Parellada – biała odmiana winorośli, wywodząca się z Aragonii, lecz uprawiana głównie w regionie Penedès w Katalonii. Uważana za najsubtelniejszy z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego cava. Szczep Parellada pozwala uzyskać wina niemusujące. Odmiana jest delikatna i aromatyczna, pozwala stworzyć świeże wina z ntami mineralności. Jego dobra kwasowość i świeżość sprawiają, że te wina są wyjątkowo odpowiednie do aperitifu. Doskonałym tego przykładem jest mikro-destylowany Absynt Obsello, który oprócz tego, że jest wytwarzany w tym samym regionie, wykorzystuje wino z tych winogron w swoim podstawowym spirytusie. Parellada w kupażach łagodzi wyrazisty charakter odmiany xarello. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek.

Większość win z odmiany parellada nie zyskuje na starzeniu i powinny być konsumowane póki młode. Nieliczni producenci oferują wino produkowane w 100% z Parellada na przykład Torres Parellada

Parellada jest również znana pod następującymi synonimami: Martorella, Montonec, Montonech, Montonega, Montoneo, Montonero, Montonet, Parellada blanc, Perelada i Perellada.