Rodzinna winnica Piccini została założona w 1882 roku przez Angiolo Piccini i obejmowała wtedy 7 h uprawy winorośli. Znajduje się w Castellina in Chianti w sercu regionu Chianti Classico. Obecnie winnicę prowadzi czwarta generacja Piccini – energiczni pasjonaci brat z siostrą Mario & Martina Piccini .Obszar uprawy winorośli obecnie obejmuje 400 ha winnic położonych na terytorium Toskanii leżących głównie w rejonach Chianti i Chianti Classico . Uprawiane szczepy to głównie: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Chardonnay ale również. Rocznie produkuje się 10.000.000 butelek . Winnica Piccini jest dziś jedną z najbardziej rozpoznawalnych toskańskich marek – jej wina eksportowane są do 72 krajów na świecie. Piccini jest dziś jednym z największych producentów w Toskanii, którego produkcja stanowi od 10% -12% całej produkcji Chianti.

Zobacz też wina.

Produkty producenta