Szczep Pinot Blanc

Szczep Pinot Blancto biały szczep winogron pochodzący z Francji, a dokładniej z Burgundii. Jest to doskonałej jakości odmiana, która jest niedoceniana w swoim własnym kraju. Ponad Pinot Blanc jest bowiem często stawiane Chardonnay. Problem nie tkwi jednak w słabej jakości gron, lecz w tym, iż nie umożliwiano im zaprezentowania całego swojego potencjału. Pinot Blanc jest idealny do tworzenia win musujących oraz szampanów. Właściwości winorośli w tej odmianie ujawniają się, jeśli osoby, które pielęgnują krzewy wiedzą, jak to robić efektywnie i w jaki sposób wydobywać na światło dzienne najlepsze cechy tego szczepu. Pinot Blanc często wykorzystywany w połączeniu z innymi trunkami. Jest on zresztą mutacją innego szczepu o nazwie Pinot Gris. Najlepiej, gdy szczep Pinot Blanc ma szansę dojrzewać w dębowych beczkach, aby wino mogło swobodnie nasiąknąć drzewnymi nutami. Jeśli chodzi o wina Pinot Blanc sklep posiada w swoim asortymencie to wino dla klientów, którzy nie boją się eksperymentować i nie wierzą opiniom wyrażanym przez innych, lecz chcą osobiście spróbować każdego trunku.

Szczep Pinot Blanc - jak się go hoduje?

Winogrona Pinot Blanc najlepiej się czują na pełnym słońcu i w wyjątkowo ciepłym klimacie. Jednakże radzą sobie również z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, nawet z niewielkimi przymrozkami. Jest to szczep długo dojrzewający. Nie ma jakichś szczególnych wymagań co do rodzaju gleby. Wytrawne wina produkowane z tego szczepu legitymują się aromatami jabłek, brzoswkiń, morel lub białego pieprzu. Szczep jest uprawiany także w Niemczech, Austrii, Urugwaju czy Argentynie. W Kanadzie występuje jako wino lodowe, zaś w Kaliforni w postaci wina musującego. Krzewy Pinot Blanc i Chardonnay są do siebie bardzo podobne, niemal identyczne, dlatego potrafi je rozpoznać tylko wprawne oko. Gdy winiarz się pomyli i zastosuje w przypadku szczepu Pinot Blanc takie metody pielęgnacji, jak w przypadku Chardonnay, uprawa nie będzie satysfakcjonująca.

Wina Pinot Blanc - najważniejsze cechy

Wino Pinot Blanc daje szerokie możliwości zastosowań. Jako domieszka może dawać napoje winne o zróżnicowanym charakterze, np. wina soczyste, osadowe, kwasowe, etc. Wino tego rodzaju znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni. Doskonale będzie korespondowało z owocami morza, cielęciną, drobiem lub wieprzowiną. Może stanowić płynny dodatek do makaronów, zapiekanek czy dań warzywnych. To uniwersalne wino, które niejedno ma imię. W kuchni jest zatem świetnym kompanem kulinarnych eksperymentów. Wino odznacza się lekko perfumowanym aromatem, nutą migdałową i kwiatową.

Wina Pinot Blanc sklep z winami z całego świata

Wykwintne białe wina to podstawa, gdy na stół wędruje wystawny obiad. Dlatego polecamy nasze wspaniałe wina francuskie, a wśród nich wspaniałe Pinot Blanc. By każdy posiłek lepiej smakował, warto popijać go lampką winnego trunku. Wino poprawia także procesy trawienne oraz redukuje uczucie ciężkości na żołądku. Nasze wina pochodzą wyłącznie z pewnego źródła, dlatego zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z ofertą.

Najwięcej pinot blanc uprawia się w Alzacji, gdzie najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji musującego crémant d’Alsace. W Alzacji określenie to nie oznacza, że jest to czysty pinot blanc (prawdziwą odmiana alzacką jest pinot gris), ale najczęściej oznacza białe wino z odmian pinot (auxerrois, pinot gris, pinot noir). W zasadzie pinot blanc jest białą mutacją pinot gris, która z kolei pochodzi od pinot noir. Odmiany tej używa się również do mieszania z innymi, np. chardonnay. Alzackie pinot blanc jest pikantne, nieco przydymione i o umiarkowanej kwasowości, szczególnie gdy przeważają w nim grona auxerrois. W Niemczech najlepszy weissburgunder pochodzi z Badenii i Palatynatu, w Stanach Zjednoczonych głównie uprawia się ten szczep w Kalifornii (m.in. w Monterey), chociaż tam pod tą nazwą jeszcze do lat 90. kryła się jego mieszanka z melon de Bourgogne / muscadet, które na krzewach przypominają chardonnay (różnicę tę odkryto przy okazji badań podkładek winorośli). Mylenie krzewów pinot blanc i chardonnay było bardzo powszechne, stąd wino z tego szczepu winifikowano w stylu podobnym do chardonnay, w nowym dębie i fermentacją malolaktyczną. Ma ono stosunkowo dużo ciała. Najczęściej jest to wino o aromatach jabłek, owoców cytrusowych i kwiatów, w większości fermentowane w stalowych tankach i rzadko przeznaczone jest do dłuższego przechowywania. W Austrii wino z tego szczepu może być butelkowane jako weissburgunder lub kIevner (czasami bywa tak nazywany również w Alzacji). Na Węgrzech określa się je jako fehér burgundi. W Hiszpanii i Włoszech nazywa się pinot bianco, w Republice Czeskiej znane jest jako rulandské żółci, w Słowacji jako rulandské Biele, a w Serbii – beli burgundac. W Meksyku i Południowej Ameryce bywa błędnie nazywane chenin blanc.