Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Pizza i wino - Bachus Sklep Warszawa. Wina na każdą okazję.
Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Wino do Pizza
    Wino do Pizza

Sklep Bachus - Pizza i wino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki ciasta do pizzy:

- półtorej szklanki mąki pszennej wysoko białkowej

pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

dwie łyżki oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia na zimno, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek

3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

proszę odmierz dokładną ilość składników:

250 g mąki najlepiej o wysokiej zawartości białka, dobra mąka ma informacje o składzie.

 

Przygotowanie ciasta do pizzy:

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać.

Następnie dodajemy olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze mieszamy.

Po chwili stopniowo dolewać wodę najlepiej łyżką aż do pełnej konsystencji, pod koniec już ręką wyrabiamy ciasto do momentu aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce 45 minut do 1,5 h

Kiedy ciasto odpoczywa mamy czas na przygotowanie składników, które zamierzamy ułożyć na pizzy.

Ciasto najpierw rozgniatamy dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągamy. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą układamy na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadzamy placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i składniki które mają wzbogacić smak pizzy.

Tak przygotowana pizza może zostać wprowadzona do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 240 stopni Celsjusza. Czas do 15 do 20 minut dla pewności czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że jest pizza ok.

 

Oczywiście zawsze można iść na skróty i zamówić Pizzę w swojej ulubionej pancerni.

Poniżej propozycja wina do pizzy

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE