Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Porto Garrafeira Wina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garrafeira to niezwykły i rzadko spotykany, średniookresowy styl porto z winogron jednego żniwa, który łączy utleniające dojrzewanie w drewnie z dalszym redukcyjnym dojrzewaniem w dużych szklanych gąszczach . W ramach IVDP wymagane jest, aby wina spędzały trochę czasu w drewnie, zwykle od trzech do sześciu lat, a następnie przez kolejne osiem lat w szklance, przed butelkowaniem. W praktyce czas spędzony w szkle jest znacznie dłuższy. Styl jest najbliżej związany z firmą Niepoort, chociaż inne istnieją. Ich ciemnozielone pieszczochy, pieszczotliwie zwane bonbonami, mają około 11 litrów (2,4 imp gal; 2,9 US gal) każda. Niektórzy koneserzy opisują Garrafeirę jako lekki smak bekonu, chociaż wiele osób nie zauważy ani nie zrozumie takiego opisu; powodem jest to, że podczas drugiej fazy dojrzewania niektóre oleje mogą się wytrącać, powodując tworzenie się błony na powierzchni szkła, którą mogą skosztować ci, którzy są przyzwyczajeni do różnicy między Garrafeira i innymi formami portu.

Mylące słowo Garrafeira można również znaleźć na niektórych bardzo starych etykietach tawny, w których zawartość butelki ma wyjątkowy wiek. Zobacz Wina Porto: https://www.wina-bachus.pl/?porto,498

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.