Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Porto Wina

 

Wino Porto - vinho do Porto , portugalska wymowa: viɲudupoɾtu , Porto lub Port jest portugalskim winem wzmocnionym produkowanym wyłącznie w Dolinie Douro w północnych prowincjach Portugalii . Porto zazwyczaj kojarzy się nam że jest to słodkie , czerwone wino, często podawane jako wino deserowe , chociaż występuje również w odmianach suchych, półwytrawnych i białych. Wina Porto inaczej zwane wzmocnione wina w stylu portu produkowane są również poza Portugalią, w szczególności w Australii , Francji , RPA , Kanadzie , Indiach , Argentynie , Hiszpanii , Goa, Indiach i Stanach Zjednoczonych . Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej dotyczącymi chronionej nazwy pochodzenia tylko produkt z Portugalii może być oznaczony jako port lub porto . Wina Porto produkowane są z winogron uprawianych i przetwarzanych w wyznaczonym regionie Douro. Do produkcji Wina Porto wytworzone wino jest następnie wzmacniane przez dodanie neutralnego soku winogronowego znanego jako aguardente w celu zatrzymania fermentacji , pozostawiania resztek cukru w ​​winie oraz w celu zwiększenia zawartości alkoholu . Duch fortyfikacyjny nazywany jest czasem brandy, ale niewiele przypomina komercyjnych brandy. Wino jest następnie przechowywane i starzone , często w beczkach w piwnicach przygotowanych dla Wina Porto. Wino otrzymało nazwę "port" w drugiej połowie XVII wieku od portowego miasta Porto przy ujściu rzeki Douro , gdzie znaczna część produktu została wprowadzona na rynek lub na eksport do innych krajów w Europie. Dolina Douro, w której produkowane jest wino Porto, została określona i ustanowiona jako chroniony region, a nazwa Douro jest oficjalnym nazwiskiem w 1756 r., Co czyni ją trzecim najstarszym po Chianti (1716) i Tokaj (1730). W dolinie rzeki Douro w północnej Portugalii panuje mikroklimat, który jest optymalny do uprawy oliwek , migdałów , a zwłaszcza winogron ważnych do produkcji Wina Porto. Region wokół Pinhao i Sao Joao da Pesqueira jest uważany za centrum produkcji portowej i znany jest z malowniczych kwintatów - osiedli przywiązanych do niemal pionowych zboczy opadających do rzeki. Ważne regiony Porto Wina: Baixo Corgo region do produkcji Win Porto - najbardziej wysunięta na zachód strefa położona poniżej rzeki Corgo , skupiona na gminie Peso da Régua . Region ten jest najbardziej mokrą strefą produkcji portowej, uzyskując średnią roczną 900 mm i ma najcieplejszą średnią temperaturę w trzech strefach. Uprawiane tutaj winogrona są wykorzystywane głównie do produkcji niedrogich portów rubinowych i brązowych. Cima Corgo region do produkcji Win Porto - położony powyżej Baixo Corgo, region ten skupia się na miejscowości Pinhão (gmina Alijó ). Średnia temperatura w lecie w regionie jest o kilka stopni wyższa, a roczna suma opadów jest o około 200 mm mniejsza. Winogrona uprawiane w tej strefie są uważane za produkty wyższej jakości, używane w butelkach Vintage Vintage, Vintage, Vintage, Tawny i późno butelkowane. Douro Superior region do produkcji Win Porto - Najbardziej wysunięta na wschód strefa, sięgająca prawie do granicy z Hiszpanią. Jest to najmniej kultywowany region Douro, częściowo ze względu na trudności w poruszaniu się po rzece za progami Cachao da Valeira . To najbardziej suchy i najcieplejszy region w Douro. Ogólny teren jest stosunkowo płaski, z potencjałem mechanizacji. Ponad sto odmian winogron ( castas ) jest usankcjonowanych do produkcji Wina Porto, chociaż tylko pięć ( Tinta Barroca , Tinta Cao , Tinta Roriz ( Tempranillo ), Touriga Francesa i Touriga Nacional ) są powszechnie uprawiane i wykorzystywane. Touriga Nacional uważany jest powszechnie za najbardziej pożądany gatunek porto, ale trudność w jego uprawie i niewielkie plony powodują, że Touriga Francesa jest najczęściej uprawianym winem. [7] Białe porty są produkowane w taki sam sposób, jak czerwone porty, z wyjątkiem tego, że używają białych winogron - Donzelinho Branco , Esgana-Cao , Folgasao , Gouveio , Malvasia Fina , Rabigato i Viosinho . Podczas gdy kilku spedytorów eksperymentowało z Porty wytwarzane z jednej odmiany winogron, wszystkie porty dostępne w handlu pochodzą z mieszanki różnych winogron. Od czasu kryzysu filokserowego większość winorośli uprawiana jest na szczepionych podkładkach, z wyraźnym wyjątkiem obszaru Nacional z Quinta do Noval , który od momentu zasadzenia w 1925 r. Wytworzył niektóre z najdroższych portów zabytkowych. Winogrona uprawiane na Porto Wina ogólnie charakteryzują się małymi, gęstymi owocami, które dają skoncentrowane i długotrwałe smaki, odpowiednie do długiego leżakowania. Podczas gdy winogrona wykorzystywane do produkcji portu wytwarzanego w Portugalii są ściśle regulowane przez Instituto do Vinho do Porto , wina spoza tego regionu, które opisują siebie jako port mogą być wykonane z innych odmian.

Właściwości Wina Porto jest zwykle bogatsze, słodsze, cięższe i zawiera więcej alkoholu niż wina niefortyfikowane. Jest to spowodowane dodaniem destylowanych wódki z winogron, aby wzmocnić wino i zatrzymać fermentację, zanim cały cukier zamieni się w alkohol, i powstaje wino, które zwykle zawiera od 19% do 20% alkoholu.

Wybrani producenci Porto: Porto Cálem, Quinta do Crasto S.A., Quinta do Sagrado Office, Ramos Pinto, Ferreira, Sandeman Porto, Taylor, Fladgate, & Yeatman, Agri-Roncão Vinícola, PORTOLOGIA - La Maison des Port, Quinta dos Corvos, Croft Port, Burmester, Offley, Bodegas Porto Cruz RFC, Gran Cruz Porto, Porto Poças, Quinta da Roêda | Croft Port, Augusto's, Real Companhia Velha, Symington-vinhos Sa, VINOV, Quinta De Santo António – Symington, Rozès, SOCIEDADE DOS VINHOS BORGES, S.A., Quinta Santa Eufemia, Porto Réccua Vinhos, Vieira de Sousa - Porto & Douro Wines, Cockburn Smithes & C Sa, Casal Dos Jordões, Adega Cooperativa de Favaios, Quinta do Noval- vinhas e adega, Vasques de Carvalho, Ferreira – Chais, PIANO Douro Valley, Sogrape Original Legacy Wines, Quinta Do Marco – Symington, EXLIBRIS BACO Vineyards Since 1769 Lda…

Wina Porto powszechnie są podawane po posiłku jako wino deserowe w krajach anglojęzycznych, często z serem, orzechami lub czekoladą; Białe i tawny Porto Wina są często podawane jako apéritif . W Europie wszystkie rodzaje Wina Porto są często spożywane jako aperitify. Zobacz Wina Porto: https://www.wina-bachus.pl/?porto,498

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.